Egészséges ételeket az asztalra!

– Ha kialakult az étkezések menete, szabályrendszere, és ezt nem borítjuk fel rendszeres édességfogyasztással, nassolással, akkor nincs sok esély tartósan elrontani a gyermekünk táplálkozási szokásait. Fontos, hogy a család legalább napjában egyszer együtt üljön az asztalhoz, és a gyermek ugyanazt az egészséges ételt egye, amit a felnőtt! Vigyük magunkkal vásárolni a kisgyermeket! Emelje le az egészséges ételeket ő pultról, mutassuk meg neki a zöldségeket, gyümölcsöket, a tejtermékes és a húsos pultnál is mondjuk el neki, mi micsoda! Tereljük okosan a gyermekeket: ne ott álljunk meg, ne abba a sorba kanyarodjunk a boltban, ahol a cukrozott, félkész termékek találhatóak. Néha természetesen becsúszhat egy kis édesség, de az étkezésünk 90 százalékát alkossák egészséges ételek! Az is lényeges, hogy ne hatalmas adagokat tegyünk a gyermek elé, hanem a korosztályának megfelelő mennyiséget az elhízás elkerülése végett.

Vízzel kínáljuk, ha szomjas!

– Ha egészséges táplálkozási szokásokról beszélünk, fontos megemlíteni, milyen sok múlik azon is, milyen innivalókhoz szoktatjuk a kisgyermeket – figyelmeztet dietetikus szakértőnk. – Kerüljük a cukros üdítőket, hiszen egyrészt a víz a legjobb szomjoltó, másrészt nincs is szüksége a kicsiknek a túlzott édes ízre. Egészséges gyermeknél nem kell teljesen elzárkózni a gyümölcslétől hígított formában vagy a gyümölcsteától, amit nem pakolunk tele cukorral, inkább pici mézzel és citrommal ízesítünk. Az így készült italokkal nincs semmi gond, ha a napi folyadékmennyiség túlnyomó részét a víz teszi ki.

Vonjuk be az ételkészítésbe a csemetéket is!

– Nagyon kevés gyermekkel találkoztam, aki ne kóstolta volna meg szívesen az általa készített ételt. Kipakolhatunk az asztalra számos egészséges szendvics-feltétet – például házilag készített szendvicskrémeket, zöldségeket –, amikből ő választhat, mi kerüljön a kenyerére. Amikor választási lehetőséget biztosítunk a kicsinek, akkor igyekezzünk egészséges lehetőségeket felkínálni, ne pedig valami édeset. Ha gyakran nyúlunk a cukros ételekhez, csak hogy egyen a gyerek, az könnyen szénhidrát-függőséghez vezethet. Egy idő után a szervezet ugyanis követelni fogja a nagyobb cukormennyiséget.

Krumpli-korszak

Előfordulhat, hogy hiába étkezünk egészségesen és változatosan, a lurkó egyszer csak megmakacsolja magát, és egyoldalúan akar étkezni. Zsófia szerint ez gyakran csupán életkori sajátosság.

– Egyes gyermekeknél kétéves kor környékén megfigyelhető a tészta-, vagy krumpli-korszak, amikor minden más ételt elutasít. Sokat segíthet ebben a helyzetben, ha játékosan próbáljuk megszerettetni az egészséges ételeket. Adhatunk olyan fantázianevet az ételnek, ahogy azt már szívesen megeszi a kicsi – például brokkoli krémleves helyett főzhetünk Shrek levest. Ha nem szívesen eszik a gyermek, legyünk kreatívak: díszítsük fel az ételt, formázzuk meg a kedvenc kisállatát, mesefiguráját! Készítsük el az ételt az általa is szerethető állagúra: lehet, hogy nem szereti pürésítve a zöldséget, de párolva, darabokban nagyon szívesen fogyasztja, vagy épp fordítva. Vegyük figyelembe, hogy ez még nem az az életkor, amikor észérvekkel lehet hatni a gyermekünkre! A legtöbbet azzal tehetjük értük, ha magunk is jó példával járunk előttük.