Rendezzünk otthon gyereknapot! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Rendezzünk otthon gyereknapot!

Clerget-Tasi Barbara
2020. máj. 30. 14:00
Kisgyermeket nevelünk

Hatalmas gyermeknapi rendezvények híján sem kell elkeserednie egy gyerkőcnek sem: nagyszerű kiscsoportos programokkal, játékokkal szórakoztathatjuk az apróságokat otthon is, hogy valóban csak róluk szóljon ez a nap.

Ugyan már óvatosan lehet jönni-menni, de nagylétszámú rendezvényekben még idén nyáron biztosan nem lesz részünk. Hiába számít népszerű programnak ilyenkor a gyermekeknek szóló koncert, vagy egy jó kis ringlispílezés, mást kell kitalálni a tavasz utolsó vasárnapjára. A csalad.hu mutat néhány alternatív megoldást, amikhez még csak el sem kell hagyni az otthonunkat.

Miniparti

Nem kell nagyszabású partit adni, nincs szükség drága játékokra sem, amivel kompenzálni próbáljuk az elmúlt két nehéz hónapot – és igen, légvár-kölcsönzésre sem lesz szükség. Lehetőleg ne csődítsük össze a teljes kisgyerekes baráti társaságunkat, de azért gondoskodjunk arról, hogy legyen csemetéinknek gyerektársasága ezen a nagy napon. Érdemes olyasvalakinek megszerveznie a minibulit, aki kertes házban él. Ha így teszünk, elegendő néhány játékállomásról és a gyermekízléshez passzoló finomságokról gondoskodni, aztán mi, szülők is szusszanhatunk kicsit, míg a lurkók önfeledten élvezik a napot.

A finomságok

Nem kell kakaóscsigát cukorszórással tálalni, hogy elnyerjük a kicsik tetszését, viszont tény, hogy egy-két kedvenc sütit az asztalra csempészhetünk ezen a napon. A gyerekeknek nagyon fontos a külcsíny, ha ennivalóról van szó. Szerezzünk be mesés, színes papírtányérokat, konfettit, lufikat, csillámot, és engedjük szabadjára a fantáziánkat, amikor megalkotjuk a gyereksvédasztalt. Legyen sokszínű gyümölcstál, zöldségekből kirakott figurák, fincsi mártogatósok. Nálunk nagy sikere van az Elmó-féle „dobálós” pizzának is: azaz a gyerekek maguk dobálják rá a feltétet a saját pizzájukra, amit aztán nagy örömmel el is fogyasztanak, legyen az brokkolis vagy spenót feltétes. Desszert gyanánt a gyereknapok sztárját, a vattacukrot ugyan nem tudjuk az otthonunkban prezentálni, de bizonyára legalább ekkora sikert arathatunk egy-egy szépen feldíszített muffinnal vagy extra tejszínhabos gofrival is.

A játékok

Ha nekünk kedvez az időjárás, akkor szinte az összes vizes játékot bevethetjük. Rendezzünk horgászversenyt a gyerekeknek, amihez előre legyárthatjuk az egyszerű pecabotokat (botra kötött zsinór, a végére erősített hajlított dróttal). A vízbe tehetünk mindenféle vicces dolgot, amit aztán a kicsik kihalászhatnak. Játszhatunk kidobósat vízibombával, vagy vízhordósat, amikor kúszva-mászva kell végigegyensúlyozni egy akadálypályán. Ha nincs ennyire meleg, akkor még mindig remek szórakozás a sima kidobós, de készíthetünk óriás társasjátékot is, ahol a gyerekek a bábuk, és helyben kell elvégezniük az egyes állomások feladatait. Ha elég kreatívak vagyunk, és érzünk elég energiát hozzá, akkor az összes játékot felfűzhetjük egy mesés történet köré, hogy a kicsik igazi varázsvilágban érezhessék magukat.

Házibuli

A gyerekek többsége odavan a táncért. Készítsünk playlistet a gyerekek kedvenc számaiból – még akkor is, ha semmi kedvünk a Trollok vagy a Jégvarázs zenéjére ropni. Gondoskodjunk egy kijelölt táncparkettről, ahol nem kell elaprózni a díszítést: jöhetnek a lufik, világító lampionok, fényfüzérek, majd kezdődhet az ereszd el a hajam gyerek-módra! A táncos mulatságba beépíthetjük a szobor játékot (ha megállítjuk pár másodpercre a zenét, mindenkinek szoborrá kell merevednie), azzal a különbséggel, hogy senki nem veszít, csupán az lesz a móka tárgya, kit milyen pózban talál a szünet.

Az ajándék

Ezen a napon elsősorban a közösen szerzett élmény maga az ajándék, de azért készülhetünk apró meglepetéscsomaggal is a gyerkőcöknek, amit akár egy kincskeresős játék végén is megkaphatnak a csemetéink. Kis dobozkákba tehetünk némi édességet, matricákat, gyöngyöket, üveggolyókat. Szinte akármit rejthet a pici csomag, hiszen a megtalálás öröme lesz a lényeg. Az eseménydús nap végén valószínűleg egyik gyerkőc sem fogja hiányolni a szokásos gyereknapi kavalkádot, és az már csak hab a tortán, hogy este bizonyára az altatással sem lesz sok gondjuk a szülőknek.