Olyan példamutató hölgyeket díjazott a Nők Magyarországért Klub, akik a járvány terjedésének első hulláma alatt kiemelkedő munkát végeztek. Négy kategóriában – oktatás, egészségügy, szociális ellátás, egyéb – csaknem 500 jelölés érkezett, közülük választották ki a legjobbakat.

Magánéletüket sem kímélve dolgoztak

A négy díjazott, aki a kategóriáján belül a legtöbb szavazatot kapta, elnyerte csoportja fődíját, a bruttó 5 millió forintot.

Egészségügy kategóriában a Heves megyei Novajban élő ápolónő, orvosi asszisztens Fábián Barbara vehette át az elismerést. A laudációban elhangzott: megszervezte a maszkokhoz szükséges anyagok beszerzését, szétosztását. A közösség aktív tagja, három gyermekét egyedül nevelő édesanya.

Az oktatás kategóriában Balatoni Katalin néptáncpedagógust díjazták. A méltatásban elhangzott: családjával közösen készített videókat, online ovival segítette, hogy a szülők tartalmasan tölthessék el gyermekeikkel az időt. A magyar kultúrát terjeszti az egész világban.

A szociális ellátás kategória nyertese Klenik Sándorné, egy vidéki idősotthon gondozója. A laudáció szerint a díjazott eljött családjától, unokáitól és beköltözött a lakók közé. Virágosládákat vett, hogy közös programként együtt ültessenek a gondozottak.

Egyéb kategóriában a Pécsi Tudományegyem Szentágotai János Virológiai Kutatócsoportjának női tagjait díjazták. Ők a vírus megjelenésekor személyes életüket is háttérbe szorították, gyógyszer alapanyagokat teszteltek, fogadták a vírustesztek mintáit és elvégezték a diagnosztikát.

Különdíjjal ismerték el Bobek Ilona, a Dél-Pesti Centrumkórház Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa munkáját.

„Egymás által válunk jobbá”

A gálán Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Nők Magyarországért Klub elnöke. úgy fogalmazott: a nők gyakran újraterveznek a mindennapokban, de most, a járvány idején még jobban elvárják tőlük azt, hogy helyt álljanak, talán erősebben is, mint a férfiak. Ebben a helyzetben a szív érzékenyebbé válik az örömre, a veszteségre. A különleges élethelyzet segít abban is, hogy jobban figyeljünk a hősökre, azokat is észrevegyük, akiket eddig nem.

– Egymás által válunk jobbá – tette hozzá. Mint mondta, az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ellátásban több nő dolgozik, mint férfi, ők azok, akik az idősekről és a védtelenekről is gondoskodnak.

Hagyományt teremtettek a díjjal

A Nők Magyarországért Klubot alapító 18 nő hagyományteremtő jelleggel döntött a díj létrehozásáról. Idén a járvány idején kiemelten teljesítőket ismerték el, olyanokat, akikre nem irányult reflektor, de ott voltak a frontvonalban. A szakmai zsűri válogatása után közöségszavazást indítottak, 12 ezren éltek a lehetőséggel.

A díjkiosztó gálán fellépett Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Príma Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, valamint a Vox Mirabilis kamarakórus.

További képek a díjátadó gáláról