Több új elemmel is bővült a kormány Otthonteremtési programja. Január 1-jétől az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról öt százalékra csökkent. Azok, akik a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel, azaz CSOK-kal vásárolnak ingatlant, ezt az ötszázalékos áfát is visszaigényelhetik.

A CSOK-hoz az idei évtől ezenkívül is több kedvezmény társul. Január 1-jétől például már a teljes vissza nem térítendő CSOK-támogatás összege igényelhető tetőtér-beépítésre. Továbbá, aki ezzel az államilag támogatott hitellel vásárol új vagy használt ingatlant, annak nem kell vagyonszerzési illetéket sem fizetnie.

Emellett azok is jelentős támogatásban részesülhetnek, akik felújításban gondolkodnak. A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási költségeinek felét ugyanis átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

Megnövekedett érdeklődés

Veres Patrik, a Bank 360 elemzője azt mondja: egyértelműen megnövekedett az érdeklődés az új támogatások iránt.

– Nagyon sok eleme az otthonteremtési támogatásnak a CSOK-hoz kötött. Felületünkön az érdeklődés az utóbbi hónapban az előző évhez képest, az előző év végéhez képest nagyjából megnégyszereződött – idézte a szakértőt a hirado.hu.

– Hasonlóan nagy roham indult a felújítási támogatásért – tette hozzá a szakértő, aki egész évben hasonló érdeklődésre számít a kedvezmény kapcsán.

(illusztráció: Shutterstock)