Hamupipőke története például sok szülőnél nagyon kiverte a biztosítékokat azzal, hogy a címszereplőnek egész nap takarítania kellett a mostohája miatt – derült ki a musicMagpie egy 2000 szülő megkérdezésével készült felméréséből.

Nem csoda, hogy sok szülő alternatív megoldáshoz folyamodik, azaz kissé átkölti a mesék általa kellemetlennek tartott részeit. Nézzük az alternatív megoldásokat, maguktól a szülőktől!


Borsószem királykisasszony

A herceg feleséget keres, de nem találja a tökéletest. Egyszer a kastély ajtaján egy lány kopogtat, aki azt mondja magáról, hogy hercegnő. A herceg és az édesanyja tesztelik, igazat mond-e. Egy szem borsót tesznek 20 matrac alá az ágyába, de ő észreveszi. Csak egy igazi hercegnő lehet ilyen érzékeny, ezért a herceg nőül veszi őt.

Egy anyuka így egészítette ki a sztorit a 7 éves gyermekének: „A hercegnő mérges lett, mikor megtudta a borsó esetet és elkezdte tesztelni a herceget ő is az esküvő után. Kanalat, játékautókat, hajkefét tett a herceg ágyába, de az soha nem vette ezt észre. A hercegnő ezen aztán sokat nevetett.”


A három kismalac

Sok szülő érezte durvának, ahogyan a három kismalac elégeti a kéményben a gonosz farkast, aki meg akarja enni őket. Ezért megszületett az a változat, hogy a farkas éhesen elkullogott vagy megjavult, esetleg összebarátkozott a kismalacokkal és nem akarta többet megenni őket.


Piroska és a farkas

A farkas a mesében megeszi a nagymamát és befekszik a helyére, hogy becsapja Piroskát és őt is megegye. Egy vadász menti meg a kislányt és a nagymamát, aztán megöli a farkast.

Sok szülő meséli úgy, hogy a kislány és a farkas a mese végén összebarátkoznak és Piroska nem segít a vadásznak megölni őt.

Van egy ilyen verzió is: „Piroska és a nagymama megtanítják a farkasnak, hogy nem helyes becsapni az embereket. Összebarátkoznak és a farkas azután másnap ennivalót visz a nagyinak és minden héten egyszer meglátogatja.”


Békakirály

Sok szülő nincs kibékülve a mese üzenetével, hogy a házasság mindent megold. A Disney-mesében egy pincérnő arról álmodik, hogy saját éttermet nyit, megcsókol egy békát és ő is azzá válik, de szeretne visszaváltozni emberré.

Elhatározzák, hogy összeházasodnak és békaként élnek tovább, de a házasságkötéskor a csóktól mindketten visszaváltoznak emberré.

Egyik anyuka ezt tette hozzá a meséhez: „Azt mondom a lányomnak, hogy a hercegnő nem akarja bevallani, de tulajdonképpen jobban kedvelte a herceget békaként. Csak egy háziállatkát akart magának. Sikerült visszaváltoznia emberré, de a herceget megtartotta házikedvencként békának és boldogan éltek, míg meg nem haltak!”


A Mézeskalács ember

Szegény sütit a tragikus fordulatokkal tűzdelt mesében megeszi egy róka, ami sok szülő szerint ijesztő és brutális egy kisgyermeknek. Egy szülő így meséli inkább a történet végét: „Elképzeljük őt egy repülőgépen elmenekülni egy egzotikus országba, ahol egy néptelen tengerparton telepedik le.”

Erre szokás azt mondani: no comment.