Novák Katalin: családbarát környezetet akar kialakítani a kormány - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: családbarát környezetet akar kialakítani a kormány

MTI
2020. nov. 18. 7:55
Támogatások, kedvezmények

Nem csupán anyagilag segíti a gyermekvállalást a kormány, hanem családbarát környezetet is próbál kialakítani – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyarország Barátai Alapítvány online nemzetközi konferenciáján kedden.

Novák Katalin angol nyelvű beszédében felidézte, hogy négy évtizede tart a népességfogyás Magyarországon, hasonlóan sok más európai országhoz. Nincs olyan állam a kontinensen, amelynek lakosságszáma szinten maradna a saját természetes reprodukciója által – jegyezte meg.

Tíz éve Magyarországon nagyon alacsony volt a termékenységi ráta, és kevesen házasodtak. A kormány azonban 2010 óta családbarát állam megteremtésére törekszik – hangoztatta.

A miniszter azt mondta, senkit nem akarnak meggyőzni arról, hogy gyermeke legyen; céljuk, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyit szeretne. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy kevesebb baba születik, mint ahányat a fiatalok terveznek.

A családpolitika mindenkire kiterjed

A kormány munkához kötötte a családtámogatásokat – emelte ki Novák Katalin. Azt hangoztatta: lehetővé tették, hogy az emberek "tisztes" munkához és fizetéshez jussanak. Míg korábban 11 százalék feletti volt a munkanélküliség, a koronavírus-járvány előtt már 4 százalék alatti – mondta. Alapelv, hogy a családpolitika mindenkire kiterjedjen, ne csupán a szegényebb körülmények között élőkre – közölte.

Szavai szerint a magyar családtámogatási rendszer nagyon bőkezű: a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 5 százalékát fordítják erre a célra, ami a világátlagnál sokkal nagyobb arány.

A világon egyedülállónak nevezte, hogy a legalább négy gyermeket vállaló anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A legtöbb gyermeknek ingyenes vagy kedvezményes étkezést biztosítanak a bölcsődében, az óvodában, és a tankönyvek sem kerülnek pénzbe a családoknak a közoktatásban – sorolta.

Kiemelte a Babaváró Támogatást, a bőkezű Otthonteremtési Programot, valamint felidézte, hogy jövőre – a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején – megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

(fotó: facebook.com/csaladesifjusag)