– A gólyák elvileg augusztus második felében indulnak el a kontinensünk ezen részéről. Itthon is ugyanaz a folyamat tapasztalható, ami Nyugat- és Dél-Európát már korábban elérte: Dél-Spanyolországban például a gólyák jelentős része már útra sem kel – mondta Végvári Zsolt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), Duna-kutató Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az ökológus szerint már nemcsak arról van szó, hogy a melegedő telek, tavaszok, őszök miatt a költöző madarak kicsit később indulnak el telelőhelyeik felé vagy pedig tavasszal korábban érkeznek, hanem maga a stratégia is megváltozik: a vonulóból állandó madár lesz.

– Magyarországon is egyre több gólya kísérel meg áttelelni itthon. Ebben egyrészt a melegedő telek játszanak szerepet, amelyek miatt egyre több táplálék áll a rendelkezésükre, másrészt a klímaváltozás egyik hatásaként a Szahara is egyre szélesebb lett és a gólyáknak így egyre nagyobb távolságot kell megtenni táplálék, víz és pihenés nélkül. Ez rendkívül kockázatos, és egyre nagyobb az esély arra, hogy a fiatalok elpusztulnak az út során, emiatt próbálnak meg itthon áttelelni – mondta az ökológus.

Ráadásul az európai vonuló madarak nagy része azt tapasztalja Afrikába érve, hogy a vizes élőhelyek az emberi beavatkozásnak köszönhetően eltűnnek. Így még kockázatosabb a vonulás.