A Mikulás eredetileg a gyermekek és diákok védőszentjének, Szent Miklós püspöknek egy népies alakja. A római provinciában fekvő Myra városából induló hiedelem ma már szerte a világon tradícióvá vált: a különböző országokban igen sokféleképpen jelenik meg a Mikulás alakja, az viszont bizonyos, hogy mindenhol a szeretetet és az ajándékozás örömét hirdeti.

Visszajáró vendég a Mikulás

A finn Karácsonyapó, Joulupukki egész évben működteti Mikulásfalvát, amely Lappföld fővárosától, Rovaniemitől nem messze található. A nagyszakállú idén már 18. alkalommal érkezett Magyarországra, szerkesztőségünk pedig különösen szerencsés: személyesen is találkozhattunk vele. Bizonyosan sok gyermek álma teljesül majd ezekben a napokban, ugyanis a Mikulás több magyarországi városba is ellátogat. Egészen december 6-ig marad hazánkban, hogy szétossza ajándékait és mosolyt csaljon a gyermekek arcára.

„Milyen lenne a világ, ha mindannyian jók lennénk…”

Meghitt karácsonyi hangulat lengte körül az egyik budapesti szálloda csarnokát, amikor fotós-videós kollégánkkal, Ágostonnal megérkeztünk. Óvodás gyermekcsoport várta csillogó szemmel a Mikulást, aki rövidesen megjelent kedvenc manója kíséretében, majd elfoglalta méltó helyét a karácsonyfa előtt elhelyezett trónon. A köszöntést követően a gyerekek énekeltek a Mikulásnak, majd közös képek készültek vele. Mivel a Mikulás hajnalban kelt, hogy útnak induljon Magyarországra, láthatóan fáradt volt, mégis végtelen türelemmel és kedvességgel fordult kicsihez és nagyhoz egyaránt. Trónjánál mi is helyet foglaltunk, hogy beszélgessünk vele egy picit.

18. alkalommal vagy itt nálunk, hogy tetszik Magyarország?

– Nem jöttem volna el minden évben egymás után, ha nem szeretném ennyire Magyarországot, és én bizony hiszek abban, bárki bármit mond, hogy rokonok vagyunk. (Mosolyog.)

Mivel foglalatoskodnak a manóid, amíg távol vagy az otthonodtól?

– A manócskák jelenleg is szorgosan dolgoznak: csomagolnak, leveleket olvasnak és küldik a válaszaimat szerte a világba, hiszen levélben is fel lehet engem keresni.

Mesélnél nekünk egy kicsit Mikulásfalváról?

– Mikulásfalva Rovaniemi városától 10 km-re, északon helyezkedik el. Ott az én otthonom, ahol minden nap megtalálhatnak a gyerekek. Évente körülbelül félmillió kicsi látogat meg személyesen.

A Mikulás egész évben Mikulás

Tehát akkor nem csak a karácsonyi időszakban, hanem az év minden napján Mikulás vagy?

– Bizony-bizony, akár nyáron is, minden nap ott fogadom az aprónépet.

Hogy hívják a kedvenc rénszarvasodat?

– Elmondom a nagy titkot, Petteri az a rénszarvas, aki az én egyes számú kedvencem.

Mennyi ajándékot szoktál kiosztani karácsonykor?

– Lássuk csak (számolni kezd): egy, kettő… sok, nagyon sok, nagyon-nagyon sok! (Nevet.)

Van kedvenc karácsonyi dalod?

– Nagyon sok karácsonyi dalt szeretek, amelyek mindig melegséget varázsolnak a szívembe. Érdekesség, hogy néhány finn karácsonyi dal szomorú, viszont ezek arra emlékeztetnek, hogy sajnos nem mindenkinek lehet boldog karácsonya, ezért segítenünk kell embertásainkon. Azért örülök különösen, hogy a Mikulásgyár szervezi a magyarországi látogatásomat, mert az adományokkal nagyon sok gyermeket támogathatunk.

Ha egy dolgot kiemelhetnél, amit a legjobban szeretsz a karácsony ünnepében, mi lenne az?

– A békét, a megnyugvást, a lelassulást és a pillanatot, amikor elgondolkodunk azon, hogy milyen lenne a világ, ha mindannyian jók lennénk…

Az utolsó és egyben legfontosabb kérdésem pedig: hogyan jelentkezhetnénk a főállású manói pozícióra hozzád?

– Gyertek el hozzánk és megígérem, hogy beíratlak titeket a Manó Iskolába! (Nevet.)


„Úgy cselekedjetek embertársaitokkal, ahogyan azt szeretnétek, hogy veletek cselekedjenek!”

Amint az a beszélgetésünkből is kiderül, Mikulás végtelenül mókás és jó kedélyű úr, aki arra tette fel az életét, hogy másokon segítsen, mindezt pedig soha nem szűnő vidámsággal és szorgos munkával teszi.

Magyarországi tartózkodása alatt ellátogat kórházakba, gyermekjóléti- és családsegítő szolgálatokhoz, valamint gyermekotthonokba, hogy a hátrányos helyzetű kicsik karácsonyát is széppé varázsolja. Mint mondta, csak annyit kér mindenkitől: „Úgy cselekedjetek embertársaitokkal, ahogyan azt szeretnétek, hogy veletek cselekedjenek!”