Ma a hét zsúfolt napjai után úton-útfélen mikulás ünnepségekre megyünk, rohanunk a kötelező adventi gyerekkoncertekre, évzáró munkahelyi vacsorákra, a „még idén befejezni való” munkamennyiségről nem is beszélve! A hétvégék általában a bevásárlásról szólnak, zaklatott tempóban, hogy minden időben meglegyen! Mire karácsonyhoz érünk, már belefáradtunk a munkába, utáljuk a boltokat, és rettegünk attól, hogy nem készülünk el az ünnepre. Minden évben megfogadjuk, hogy jövőre bizony lelassítjuk az adventet. Hát lassítsunk most!

1. Ahhoz, hogy az ünnep valóban ünnep lehessen, az legyen a jelszó: „nemet mondani, amikor csak tehetjük!” Higgyünk benne, hogy ezt megtehetjük! A saját időnkről igenis jogunk van dönteni.

2. Gondoljuk át az előttünk álló programokat! Írjunk listát, és húzzuk ki azokat a kötelezettségeket, amelyeken nem muszáj ott lennünk! Ne menjünk olyan eseményekre, amik nélkülünk is működnek, nem jelentenek örömet, vagy halaszthatóak.

3. Ne kezdjünk adventben nagytakarításba! Elég csak a legszükségesebb feladatokat elvégeznünk, hiszen az ünnep nem attól ünnep, ha kívül minden csillog, hanem attól, ha belül felkészülünk rá.

4. Nem ebben a hónapban kell a régóta halasztott tennivalók listáját elintézni! Felejtsük el a „jó lenne, ha még idén meglenne” kezdetű tételeket. Majdnem minden megvár minket, a január alkalmas a folytatásra.

5. Hagyjunk fel a vég nélküli vásárlással, az ajándékhajkurászással, a „plusz egy csúcs ötlet” beszerzésével! Nem a töménytelen sok ajándékkal lesz teljes a karácsonyi boldogságérzés.

6. A nemet mondásokból keletkező plusz idő és energia óriási lehetőséget ad az ünnepi felkészülést segítő „igen”-ekre! Adventi barkácsolás, kenyérlángos a karácsonyi piacon, esti séta a gyönyörű fények közepette – ezek mind olyan alkalmak, amikor egy kicsit lelassulhatunk kívül és belül. Boldog adventi várakozást kívánunk!


(Fotó: Shutterstock)