Nem lehet elég korán kezdeni a tanulást, és ha mindezt egy kis mulatsággal egybekötve, játékosan tesszük, garantált a siker. Az alábbi hangszerek segítségével a gyerkőc korán megtapasztalhatja a siker édes ízét, hiszen kis gyakorlással és némi szorgalommal egy-egy dalt büszkén előadhat majd a családnak. A zene készségfejlesztő és stresszoldó hatással is bír, a sikerélmény pedig növeli az önbizalmat és magabiztossá tesz.

Piciknek

Xilofon

Egyszerű, de nagyszerű hangszer, melynek segítségével már egészen kis korban megismertethetjük a hangokat gyermekünkkel. Ahogy cseperedik, később tanítgathatjuk is neki a szolmizációs jeleket és az egyszerűbb gyermekdalok lepötyögését.

Furulya

Szintén kis korban érdemes beszerezni egyet ebből az édes hangszerből, ugyanis rendkívül könnyen elsajátíthatók rajta a legszebb nóták. Anyák napi műsorok kedvelt darabja a furulya, így kezdetnek egy „Orgona Ága” például nagy sikerélményt nyújthat ovisunknak, amikor majd először adja elő az ünnepségen.

Nagyobbacskáknak

Ukulele

A Hawaii-ról származó hangszer a gitár unokatestvére, annyi különbséggel, hogy hat helyett csak négy húrral rendelkezik, illetve méretét tekintve is sokkal kedvezőbb például egy általános iskolás gyermek számára. Nagy előnye, hogy gyakorlatilag csak vidám dalok játszhatók el rajta, így még annak a rokonnak is jó kedve lesz az ukulele muzsika hallatán, aki épp egy rossz napon van túl. Négy akkorddal már akár húsz szám eljátszható, ugyanis az alap akkordokra épül fel a legfülbemászóbb dalok többsége.

Zongora

Ne gondoljunk rögtön a Für Elise-re, bár az sem tartozik a legnehezebb darabok közé. Kezdve egy Boci boci tarkával máris lefektethetjük az alapokat. Eleinte csak egy-, majd kétkezes játékkal hobbiszinten is űzhető a zongorázás, persze ha kedved kap a csemete, később akár komoly zenei karriert is befuthat. A zongora azért került összeállításunkba, mert rendkívül sokszínű hangszer: melankolikus és boldog hangulatú dalok egyaránt játszhatók rajta és a legegyszerűbb számoktól kezdve a legpörgősebb darabokig addig fejlődhet kis zenészünk, ameddig csak szeretne.

Tiniknek

Gitár

Inkább a fiúk kedvelt időtöltése a gitározás ebben a korban, sokan így szeretnék meghódítani a kiszemelt lányt. Bármi is az indíttatás, a gitár kétségtelenül az egyik legromantikusabb hangszer, mindemellett pedig nagy kapukat nyithat ki. Akár autodidakta módon, akár komolyan foglalkozva vele, tanár segítségével csodás előadások születhetnek általa. Manapság már Youtube-ról is viszonylag egyszerű módon megtanulhatók az alap akkordok, ha pedig saját szerzemények alkotásán is gondolkodik tinédzserünk, szintén a gitár lesz számára a legjobb választás.

Hegedű

Ez a zenei eszköz a legszebb, ugyanakkor legszomorúbb melódiák megteremtője. Nem véletlenül mondják, hogy „sír a hegedű”, mégis valami varázslatos hangulatot hordoz: életre kelti a dalokat. Igazi hungarikum, nélküle folk muzsikáink nem csendülhetnének fel olyan szépen. A mai generáció kevésbé „divatos” hangszere, de aki egyszer elkezd rajta játszani, az egy életre a rabjává válik.

(fotó: Shutterstock)