Mire jó a szívultrahang?

A szívultrahang felhasználása igen sokrétű, többek közt a segítségével kideríthető, hogy milyen szerkezeti rendellenessége van a szívnek. Szívultrahanggal a szívüregek mérete és faluk vastagsága pontosan mérhető. A doppler technikának köszönhetően vizsgálható a véráramlás a szíven belül, és kimutathatóak a szívbillentyűk rendellenességei.

Szívinfarktus után szívultrahanggal vizsgálható a szívizom károsodása és a kamra falainak mozgása, és fontos szerepe van a mellkasi fájdalmak kivizsgálása során. Emellett a mellkasi trauma utáni károsodások kimutatására is alkalmas, és a segítségével monitorozható, hogyan reagál egy beteg a kezelésre.

Krónikus szívbetegségben értékelhetővé válik a szív különböző részeinek működése. Láthatóvá teszi, van-e folyadék a szív körül. Kiderülhet, van-e tumor a szívben. A szívultrahanggal felmérhetőek és ellenőrizhetőek a szív fejlődési rendellenességei, és bizonyos bakteriális fertőzések szíven belüli jelenlétére lehet így bizonyítékot szerezni.

Miért szereti az orvos, miért a páciens?

– Orvosi szempontból a szívultrahang egy roppant hasznos és informatív eszköz, a kivizsgálásnak sok esetben az alapja. A páciensek körében pedig azért „népszerű”, mert fájdalmatlan, nem jár injekcióval, sugárterheléssel és nem okoz bezártság-érzést, hiszen csak egy ágyon kell hozzá feküdni. Ezen kívül nagy előnye, hogy minden élethelyzetben, egészséges és beteg pácienseknél is alkalmazható, nem szükséges hozzá semmiféle előkészület – mondta dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

– A szívultrahangos vizsgálat időtartama kb. 20 perc, attól függően, mit keresünk, ismerjük-e a pácienst, vagy csupán megelőző vizsgálatról van-e szó - tette hozzá a szakorvos.

Szívultrahangos vizsgálattal a már ismert betegségek esetén is jól detektálható az állapot, például a szívkoszorúér betegség utánkövetésénél is része kell, hogy legyen a monitorozásnak.

Ugyanakkor mindazoknak, akiknek a családjában már előfordult szív- érrendszeri betegség, esetleg olyan tüneteket tapasztalnak magukon, mint erős szívdobogás, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, csökkent terhelhetőség, a megelőzés részeként szintén fontos lehet a szívultrahang. Ha a segítségével kiderül, hogy nincs szervi elváltozás a tünetek mögött, egyrészt megnyugodhatunk, másrészt esetleg elindulhatunk egyéb kezelés irányába, ha pedig mégis fény derül valamilyen betegségre, a korai felismeréssel hatékonyabbá tehetjük a kezelést és kivédhetővé az esetleges szövődményeket.