Tartós, szinte csillapíthatatlan láz, hasfájás, hasmenés, hányás, száraz kötőhártya-gyulladás – ha ezen tünetekből legalább kettő, vagy akár egyszerre valamennyi jelentkezik a gyereknél, azonnal orvoshoz kell fordulni – ajánlja Szabó László professzor, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet belgyógyászatának osztályvezető főorvosa. Ezek a tünetek könnyen jelenthetik azt is, hogy a gyerek szervezetében a koronavírus-fertőzés nyomán kialakuló, úgynevezett sokszervi gyulladásos folyamat kezdődött. Ez gyakorlatilag az immunrendszer fokozott reakciója a vírusra, ami gyorsan nagyon súlyos állapotot idézhet elő. Sürgős és szakszerű ellátás nélkül a szervek súlyosan károsodnak. A nemzetközi irodalom a gyerekek sokszervi gyulladásos állapotát MIS-C-nek (Multysystem Inflammatory Syndrome in Children) vagy PIMS-nek (Pediatric Multisystem Inflammatory Syndrome) nevezi.

Szabó László osztályán az elmúlt egy évben negyven olyan gyermeket kezeltek, akiknél a koronavírus-fertőzés sokszervi gyulladást okozott. Hozzá kerülnek ugyanis azok a betegek, akik vagy túl vannak már egy intenzív-osztályos ellátáson, vagy a gyógyításukhoz kórházi kezelésre volt szükség.

Könnyen elbagatellizálható tünetek

A koronavírus-fertőzés a gyermekeknél gyakran enyhe tünetekkel vagy minden jel nélkül zajlik le, ám ez egyúttal nem jelenti, hogy a kicsik meg is ússzák a szövődményeket. A professzor szerint gyakran a fertőzés után 3-4 héttel jelentkeznek az olykor szokványos mandulagyulladásra, kicsit komolyabb gyomorrontásra, vakbélgyulladásra, banális vírusfertőzésre utaló tünetek. A szülők kezdetben akár gondolhatnak arra is, hogy néhány napos könnyű betegségről van szó. A baj felismerését nehezítheti, hogy gyakran nem is tudni, korábban volt-e a gyereknek koronavírus-fertőzése. Arra sem lehet egzakt választ adni, hogy a kicsiknél milyen gyakran fordul elő ez a szövődmény. Ehhez ugyanis tudni kellene, hogy a gyerekek közül hányan fertőződtek meg a vírussal, de erről – minthogy sokszor tünetmentes a betegség lefolyása – nincs adat.

"gyakran a fertőzés után 3-4 héttel jelentkeznek az olykor szokványos mandulagyulladásra, kicsit komolyabb gyomorrontásra, vakbélgyulladásra, banális vírusfertőzésre utaló tünetek."

Szabó László professzor szerint, ha a családban vagy a gyermek tágabb környezetében volt Covid-fertőzés, akkor fokozott éberségre van szükség. Így, ha a kicsinek 3 napnál hosszabb, nehezen vagy nem csillapítható láza van, és ehhez társul még legalább két tünet – hasfájás, száraz kötőhártya- vagy bőrgyulladás, szédülés – komolyabb kivizsgálásra van szükség. Házi gyermekorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén kórházba irányíthatja a páciensét és a szüleit. Ha valaki nem éri el a háziorvosát, mehet a Heim Pál Gyermekkórházba is, ahol 24 órás sürgősségi ügyelet működik.

– Nálunk legelőször laborvizsgálat történik – avat a részletekbe a professzor. – A vérből jól diagnosztizálhatók a többszervi gyulladásos betegségek. Ultrahanggal kizárhatók az egyéb hasfájást okozó problémák, de további képalkotó vizsgálatokra, például röntgenre is sor kerülhet. Ha a betegség lefolyása enyhe, a gyerekek egy hét után hazamehetnek, a középsúlyos vagy ennél súlyosabb esetekben 3-4 hétig maradnak a kórházban. Az utóbbiakban más gyógyszerek mellett magas immunglobulin tartalmú infúziót kapnak nagy dózisban, több napon keresztül.

– Eddig a Heim Pál Gyermekkórházban végzetes kimenetelű eset nem történt, de az itt kezelt negyven páciens mintegy harmada az intenzív osztályra került. A gyógyulás után még hosszú hetekig megmaradhat náluk a fáradékonyság. Éppen ezért eleinte hetente, majd kéthetente kontrollra hívjuk az itt kezelt pácienseinket – mondja Szabó László professzor.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)