Az óbudai Szent Miklós Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthonban tartott ingyenes szűrőnapon a helyettes államtitkár ismertett: Magyarországon mintegy 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük 8 ezer otthonokban, 15 ezer pedig nevelőszülőknél.

Az intézményekben élők kapják a legkevesebb figyelmet, nekik van legnagyobb szükségük segítségre. A vér szerinti szülőktől való elszakadás után az "ő családjuk mi vagyunk" - mondta a helyettes államtitkár.

A társadalmi összefogás segíthet a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek abban, hogy minél teljesebb életet élhessenek. A látszerész szövetség kereste meg a tárcát azzal az ötlettel, hogy a gyermekotthonokban élőknek ingyenes látásvizsgálatot szervezzenek és szükség esetén szemüveget is biztosítsanak nekik. A Láss, hogy ők láthassanak elnevezésű program azt üzeni ezeknek a gyerekeknek, hogy "nem mondtunk le róluk" - mondta Simon Attila István.

Hozzátette: a program tavaly októberben kezdődött, az eddig megvizsgált több mint 100 gyermek közül csaknem minden másodiknak volt valamilyen látásproblémája. Ez az arány a teljes gyermekpopulációban is elérheti az egyharmadot. A digitális eszközök, számítógépek, telefonok, játékok, tévék képernyője, kijelzője, nagyon megterheli a gyerekek szemét - figyelmeztetett a szakember.

A program keretében a látáskorrekcióra szoruló gyermekek 30-50 ezer forint értékű szemüvegeket kapnak. A program az optikus szakma, civil adományok és állami támogatás segítségével működik. A tervek szerint az otthonokban és a nevelőszülőknél élő gyermekek után a Láss, hogy ők láthassanak programot szeretnék kiterjeszteni minden magyar kisiskolásra - mondta Leányfalvi Tamás.

(fotó: Balogh Zoltán/MTI)