A kultúráért és innovációért felelős miniszter azt mondta a fiataloknak, hogy legyenek büszkék az elért teljesítményre, mert ők azok, "akiknek a vállán állni fog az ország". Az elért eredmények alapján a magyar szakképzés a legfejlettebb országok között a második legjobb, mivel Magyarország az átlag érempontok alapján a 2. helyen végzett - hangsúlyozta.

Csák János az elért eredményért minden, a "szakképzésben odaadóan és lelkiismeretesen dolgozó tanárnak" is köszönetet mondott, ahogy a tanulók szüleinek is.

Közösnek nevezte a jelenlévőkben a kíváncsiságot, ami kell egy mesterség megtanulásához, és a játékosságot. E két dolog szükséges szerinte a  kreativitáshoz. Ugyancsak felmutatták a résztvevők együttműködési készségüket, ami szintén nélkülözhetetlen az életben - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az idén több diákot vettek fel a szakképző intézményekbe, mint eddig bármikor, vagyis vonzó lett a szakképzés. A magyar kormány továbbra is támogatni fogja a szakképzési rendszert, a duális képzést, a cégekkel való együttműködést, a családokat - jelentette ki, hozzátéve, hogy az elért eredmények megtartása kihívás lesz.

Idén szeptember 5.-9. között rendezték meg a lengyelországi Gdanskban a szakmák Európa-bajnokságát, amelyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze a tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában. Magyarországot a megmérettetésen 22 versenyszámban 26 versenyző, 22 szakértő, 3 team leader, és 3 delegált képviselte. Magyarország az átlag érempontok alapján a 2. helyen végzett. A hazai csapat a nevezett 22 versenyszámból 17 szakmában éremmel zárta a versenyt, amely minden eddigi eredményt felülmúl.