Lépegetős társasjáték

A klasszikus társasjáték minden életkorban kedves szórakozás. Ezzel a játékkal meg lehet tanulni az alapvető szabályokat és betartásuk fontosságát, a türelmet, az izgalmat, a győzelmet, és a gyerekek átélhetik a „vesztesnek lenni” nehézségét is. A 3 éveseknek ez utóbbi nagyon nehéz, ügyeskedjünk, hogy többször nyerjenek ők, mint mi…

Logikai társasjáték

Érdemes néha igazi társasjátékboltba elmenni, mert személyre szabott játék-ajánlatokat kapunk. Mondjuk el, hogy 3 éves gyermeknek keresünk játékot, hogy mi az, ami leginkább érdekli őt, de azt is, miben szorul esetleg segítségre.

Memóriajáték

Gyönyörű képkártyákat lehet már kapni – válasszuk a gyermek érdeklődésének megfelelő tematikájút. Nem érdemes lebutított változatot venni, mert ha kezdetben kevés lappal játszunk is, ahogy nő a gyermekünk, egyre több párt adhatunk a memóriajátékhoz.

Kirakó, puzzle

A gondoskodást, az anyai, apai mintakép követését és a szülői ösztönök megélését csodaszép látni: már a 3 évesekben is ott van mindez!

Széles és színes a kirakóválaszték: korosztályonként és a gyermekünk ügyessége szerint tudunk válogatni a különböző méretű, nehézségű, darabszámú kirakók között. Ha szeretnénk, hogy a 3 évesünk kipróbálja a puzzle-ozást, válasszunk kirakóképet kedvenc meséjéből, és játsszunk vele együtt!

Építőjáték

Bármiféle építkezés kiváló szórakozás, és igen fejlesztően hat a gyermekre. Nem feltétlenül kell a márkás építőket megvásárolnunk, bár tény, hogy minőségben verhetetlenek. A legkisebb elemű építőjátékok beszerzése előtt vásároljunk fakockákat, amiből a gyermek kedvére készíthet babaágyat, kaput, várat, parkolót, utat vagy bármi mást…

Babák

A gondoskodást, az anyai, apai mintakép követését és a szülői ösztönök megélését csodaszép látni: már a 3 évesekben is ott van mindez! A kis tulajdonos örömére többféle ruha, babaágy, takaró, babakocsi és mindenféle apró tárgyacska is szolgálhatja a babák kényelmét. Ezek egy részét a háztartásból is összeszedhetjük, vagy magunk is elkészíthetjük.

Állatok

Az állatok, a dinók és a mindenféle kicsinyített figurák kedvelt gyerekjátéknak számítanak 3 éves korban, és azután is. A kicsik kijátszhatják magukból az összes félelmet, feszültséget, bizonytalanságot, az otthon látott helyzeteket, újra megélhetik a családban történt szituációkat. Egyedül és testvérekkel is lehet szerepjátékozni – a kapcsolatépítésre is remek lehetőség ez.

Autók

Akár rövidebb, akár hosszabb korszakot jelentenek az autós játékok, a legtöbb kisfiú életében mindenképp fontos szerepük van. Az apró matchboxtól az egészen nagy dömperig mindent szeretnek a kisóvodás gyerekek. Sőt, ebben az életkorban a naggyal és a minivel sokszor a méretkülönbségek zavara nélkül, egyszerre parkolnak be a garázsba… Legyen a készletben versenyautó, markoló, kukásautó és teherautó is!

Plüssök

Sok szülő rémálma a plüsshalom. Valóban könnyen el tudják árasztani a gyerekszobát a puha figurák, de ha vigyázunk, és nem hagyjuk őket eluralkodni, akkor alváshoz, szeretgetéshez a 3 évesek játékpolcára is jól jönnek a plüssök.

Bábok

A bábok is fontos segítők a gyermeki érzelmek kifejezésében. A kicsik gyakorolhatják a mesemondást, történeteket szőhetnek, fejleszthetik a kommunikációt. Sőt, a testvérekkel, szülőkkel közös bábozás a családi egységet is építi.

Jelmezek

Legyen otthon jelmezes láda vagy fiók, amiben kincsek rejtőznek! Kalap, öv, palást, korona, kartonszárnyak – ezeket könnyedén összegyűjthetjük otthon vagy a nagymama ruhatárából, és máris megvannak a királynő, hercegnő, kalóz, király, sasmadár kellékei. A jelmezbe bújás varázsa egészen kisiskolás korig megmarad, adjuk meg a 3 évesünknek ezt a játéklehetőséget!

(fotó: Shutterstock)