– A Családvédelmi Akcióterv elindult, a már elfogadott jövő évi költségvetés pedig ismét a családok költségvetése lesz – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a gyermeket váró vagy nevelő párok már három hete élhetnek a babaváró támogatás, a kibővített CSOK, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok által igénybe vehető autótámogatás lehetőségével.

Folyamatos az érdeklődés

1300 esetben már ki is utalták a pénzt a bankok

– Töretlen az érdeklődés, a Magyar Államkincstár adatai szerint július elsejétől eddig 12 ezernél több család igényelte valamelyik támogatást – jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy ez a szám a CSOK-kölcsönöket és a falusi CSOK-ot nem tartalmazza. Beszámolt arról is, hogy a babaváró támogatást több mint 3000 pár igényelte, ők jellemzően a teljes, 10 millió forintot kérték. Ma reggelig 1300 esetben már ki is utalták a pénzt a bankok. A kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönnel kapcsolatban elmondta, hogy az fokozatosan válik támogatássá. Ha a házaspár akkor igényli a támogatást, amikor már úton van a baba, kérheti a törlesztés felfüggesztését. A 3. baba érkezésekor pedig a teljes összeget jóváírják nekik. A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét eddig 6400 igényelték, a jelzáloghitel-elengedést pedig 3000-en. Ez utóbbi esetében a második gyermek megszületésekor 1 millió, a harmadik babánál 4 millió, és minden további gyermek megszületésekor 1-1- millió forintot ír jóvá a bank a jelzáloghitelekből.

– Az előzetes becslések szerint a babaváró támogatást 105 ezer pár veszi majd igénybe, a nagycsaládosoknak járó autóvásárlási kedvezményt 14 ezer család, a személyijövedelemadó-mentesség pedig 40 ezer édesanyát érint – ismertette Novák Katalin.

Egyedülálló támogatás a nagycsaládos édesanyáknak

sehol máshol nincs ehhez hasonló komplett támogatási rendszer a világon

Az államtitkár kitért arra is, hogy folyamatosan zajlanak a bölcsődefejlesztések. Ezzel minden olyan családnak segítenek, ahol a szülők dolgoznak, ezért szükségük van arra, hogy biztonságban tudhassák a gyermekeiket. Jövőre, január 1-jén válik teljessé az akcióterv, akkor indul a nagyszülői GYED és a legalább 4 gyermeket nevelő anyákra vonatkozó személyijövedelemadó-mentesség. Emellett a családi adókedvezmény is tovább segíti a családokat. – Ezek mind olyan támogatások, amelyek hungarikumok, sehol máshol nincs ehhez hasonló komplett támogatási rendszer a világon – hívta fel a figyelmet.

A gazdaság élénkítésében is szerepe lehet az akciótervnek

A 2020-as költségvetésben két és félszer több pénz áll rendelkezésre a családok támogatására, mint 2010-ben.

Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetésben 162 milliárd forint maradhat a gyermeket nevelő családoknál, a Családvédelmi Akcióterv során a szülők által igénybe vehető kedvezményes kölcsönlehetőségek összege várhatóan eléri majd a 700 Mrd Ft-ot. A 2020-as költségvetésben két és félszer több pénz áll rendelkezésre a családok támogatására, mint 2010-ben.

– A gazdasági növekedés záloga, hogy a családtámogatások jól működjenek – fogalmazott az államtitkár. Bíznak abban, hogy a jövő évre tervezett 4 százalékos GDP növekedéshez hozzájárulhat a Családvédelmi Akcióterv is. – Az a cél, hogy Magyarország erős ország, erős nemzet legyen. Ehhez jól teljesítő gazdaságra van szükség, és arra, hogy minél több vágyott és tervezett gyermek megszülethessen. A fiatalok családcentrikusak, gyermekeket szeretnének. A magyar családpolitika és a Családvédelmi Akcióterv a felmerülő problémák és nehézségek megoldásában segíti őket – mondta el Novák Katalin.