Péter szervezetét 8 éves korában támadta meg a Guillain-Barre nevű vírus. Napokig magas lázzal küzdött, az orvosok kezdetben csak megfázásra gyanakodtak, később viszont kiderült, hogy ennél súlyosabb betegségről volt szó. Azóta sem tudni, hogy mi okozta pontosan, de 2-3 hét alatt lebénult deréktól lefelé.

Miután a vírus átterjedt a gerincvelőmre és a folyamat visszafordíthatatlanná vált, először Pécsre kerültem fél évre, majd 2-2 hónapot Zalaegerszegen és Budapesten rehabilitálódtam. A 3. osztályból még tudtam vizsgát tenni, viszont a 4.-et újra kellett járnom – meséli Péter.

Rehabilitációtól a világsikerig

Ebben a megváltozott élethelyzetben mindent újra tanult: a tisztálkodást, az öltözést, a közlekedést. Ám a sport már a betegsége előtt is komoly részét képezte az életének, ez pedig később sem változott.

– Régebben futottam és fociztam, de akkoriban még csak hobbi szinten műveltem mindezt. Miután kerekesszékbe kerültem, a Mozgásjavító Általános Iskolában folytattam tanulmányaimat, ahol elkezdtem komolyabban foglalkozni a sporttal. Úszással kezdtem, a jelenlegi edzőm (Pruzsina István – a szerk.) pedig épp olyan gyerekeket keresett, akikről úgy gondolta, hogy ígéretesek lehetnének a kajak sportágban.

A 25 méteres medencében kezdődtek meg az edzések, amik akkor még nem voltak a kedvencei.

– Eleinte nyűgnek éreztem még a heti egy alkalmas edzést is, viszont később nagyon megszerettem. 1 év után már nyílt vízen evezhettem, azt rettenetesen élveztem. Télen-nyáron edzünk egyébként, a hidegebb időszakban többet kondizom, idén pedig már edzőtáborokba is volt szerencsém eljutni.

Peti 16 éves kora ellenére nagyon fegyelmezett életet él, mindennapjai feszített tempóban telnek.

– Heti két alkalommal járok konditerembe még az órák előtt, ezen felül van két gépes edzésem, további két alkalommal pedig úszom, tehát összesen heti hat edzésről van szó.

Az edző is meglepődött

aggódtam, hogy vajon mikor jön el az én időm

Még csak 2 éve járok versenyezni, szóval eleinte picit zöldfülűnek éreztem magam. A magyar bajnokságokon is többnyire csak a 3. helyet sikerült megszereznem, ezért aggódtam, hogy vajon mikor jön el az én időm. Úgy gondoltam, hogy minimum 5 év, hiszen nagyon fiatal vagyok, viszont hamarabb jött a nagy áttörés, mint gondoltam volna, idén ugyanis először Európa-bajnok, majd világbajnok lettem.

Mint meséli, az edző maga is meglepődött, amikor elhozta a bajnoki címet.

István számított rá, hogy a döntőben leszek, de csak a középmezőnybe saccolt. A VB-n egy háromszoros világbajnok olasz fiú lett a második, a harmadik helyezett pedig egy 34 éves brazil férfi. Ő volt számomra az igazán nagy ellenfél, ezért hatalmas büszkeség, hogy sikerült legyőzni. Csak sejtésem van, hogy mi okozta a nagy áttörést; nem vagyok annyira erős és izmos, mint a többi versenyző, de sokak szerint nagyon jó a technikám.

Most már kell az adrenalin-fröccs

Petinek ezekkel az eredményekkel az ország számára ugyan sikerült helyet nyernie a nyári paralimpiai játékokra, de azért még küzdenie kell, hogy ő juthasson ki 2020-ban. Addig még rögös út vezet, és tinédzser lévén más dolgok is szerepet játszanak az életében.

– Érdekel az informatika, szívesen foglalkoznék majd ezzel is a jövőben. Ha pedig marad egy kis szabadidőm, kosarazom, a barátaimmal vagyok és időszakosan sorozatot nézek.

Amit igazán imád a sportban, az az adrenalin-fröccs.

Van bennem versenyszellem bőven, szeretem megmutatni, hogy mit tudok és ez a győzelemre sarkall.

– Eleinte nagyon nehezen kezeltem ezt az izgatottságot, nem is szerettem, viszont ma már jó hatással van a teljesítményemre. Van bennem versenyszellem bőven, szeretem megmutatni, hogy mit tudok és ez a győzelemre sarkall. A környezetem nagyon támogató, a családom büszke rám. Azt emlegették a faluban, ahonnan származom, hogy ha sikerül megnyernem a Paralimpiát is, szobrot állítanak nekem (nevet). Nagyvátyról jöttem, már 2014 óta élek Budapesten, amióta megkezdtem tanulmányaimat a Mozgásjavítóban. Eleinte nehéz volt a távollét, de az itteni barátok sokat segítenek.

Petit a hónap sportolójává választották a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szavazói: 49 százalékos többséggel lett augusztus legjobbja.