KINCS: A gyermekvállalás egyik legfontosabb feltétele az önálló otthon - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

KINCS: A gyermekvállalás egyik legfontosabb feltétele az önálló otthon

KINCS
2020. okt. 26. 8:03
Támogatások, kedvezmények

Az otthonteremtési program jelentősége meghatározó a gyermekvállalás szempontjából, hiszen a magyarok szerint az önálló otthon és a megfelelő lakásviszonyok szükséges feltételei a családalapításnak és a család bővítésének – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) kutatásainak eredményeiből.

Magyarországon a 25 év alatti fiatalok szerint a gyermekvállalás szempontjából a három legfontosabb tényező a testi-lelki egészség, a biztos munkahely és a megfelelő lakásviszonyok.

A KINCS 2019-ben készült kutatása alapján a mai generáció számára különösen fontos a saját otthon ahhoz, hogy családot alapítsanak. A megkérdezettek egy ötös skálán 4,6-ra értékelték a megfelelő lakásviszonyok jelentőségét a gyermekvállalás szempontjából.

Egy korábbi kutatásban a gyermekvállalási korban lévő magyarok négyötöde úgy nyilatkozott, hogy a gyermekvállaláshoz és neveléshez szükség van önálló otthonra. 30 százalékuk szerint a megfelelő lakás nagyon fontos, 50 százalékuk szerint pedig fontos tényező.

A családok otthonteremtési programja, a CSOK és annak bővítése vagy akár a lakáshitel gyermekek születéséhez kötött elengedése is olyan elemei a tavaly indult Családvédelmi Akciótervnek, amelyek széleskörű társadalmi támogatottságot élveznek. Az idei felmérések alapján a CSOK a második legnépszerűbb családokat segítő intézkedése az Akciótervnek, a megkérdezettek 89 százaléka egyetért vele és nagytöbbségük, több mint négyötödük hasznosnak tartja.

(fotó: Shutterstock)