Dr. Szuromi-Kovács Ágnes elmondta, hogy a Családtámogatási Kalkulátor egy elsődleges kiindulópont lehet az érdeklődőknek, hiszen annyiféle támogatási lehetőség érhető el, ami már egy komplex rendszert képez. A kalkulátorban több mint 35-féle támogatás szerepel, illetve 14 esetben minikalkulátor is segíti a tájékozódást.  

A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője kiemelte, hogy a kalkulátor nem csak a jelenlegi élethelyzetben elérhető lehetőségekben könnyíti meg az eligazodást, hanem a tervekhez is  segítséget adhat. 

– Hét nagyon egyszerű kérdést kell megválaszolni, amit mindenki fejből tud. Például van-e gyermeke, ha van, akkor mennyi idősek, van-e házastársa, van-e köztartozása.  Semmilyen adatot nem gyűjtünk, nem kell attól félni, hogy a felhasználók beazonosíthatók! Ha ezekre a kérdésekre valaki válaszol, akkor megkapja azt a teljes kosarat, amire jogosult lehet  – fogalmazott Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. 

– Én például amikor ezt négygyermekes édesanyaként végigkalkuláltam, akkor 15-féle olyan támogatási lehetőséget találtam, aminek aztán elmerülhettem a részleteiben – osztotta meg személyes tapasztalatait a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.  – Volt olyan is, ami újdonság volt számomra – tette hozzá Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. Példaként a nyelvvizsgadíj-támogatást említette. 

A műsorban elhangzott, hogy már csaknem 150 ezren használták a csalad.hu oldalon négy hónapja elérhető Családtámogatási Kalkulátort. A slágertémák közé tartozott az SZJA visszatérítés és az Otthonteremtési támogatások, a CSOK minden formája. A legtöbben felújítanák vagy bővítenék meglévő otthonaikat.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes beszélt arról is, hogy a Nemzeti Alaptantervnek már része a családi életre nevelés, amelyhez kapcsolódva a Családbarát Magyarország Központ segít a pedagógusoknak felkészülni például arra, hogy megtanítsák a gyerekeknek, hogyan kezeljék a konfliktusokat, jobban kommunikáljanak egymással, a családjukkal

– Azt látjuk, hogy egyre fontosabb a mindennapokban a család szerepe, a magyar emberek az egyik legfontosabb értéknek tartják a családot és a gyermekeket – emelte ki a a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője.