Körülbelül húszféle darázsfaj él Magyarországon, közülük öttel találkozhatunk a legnagyobb valószínűséggel közvetlen környezetünkben: a padlásdarázzsal, a déli papírdarázzsal, a német darázzsal, a kecskedarázzsal és a lódarázzsal.

Közülük a legkönnyebben a lódarazsat lehet megkülönböztetni, mivel jóval nagyobb a másik négy fajnál, és fekete helyett barnás csíkjai vannak.

A négy másik darázsfaj közül az első kettő kifejezeten békés, míg az utóbbi két faj egyedei jóval ingerlékenyebbek, gyakran kifejezetten harciasak – derül ki a Magyar Természettudományi Múzeum blogjából.

De hogyan ismerhetjük fel, hogy békésebb vagy harciasabb darázsfaj kerülgeti a családunkat? Ehhez meg kell néznünk a potroh elejét, vagyis az első hátlemezt a darázs dereka alatt.

(fotó: Balogh Diána és Nagy Sándor)

Ha az első hátlemez finoman, domborúan hátrahajlik, és ívelten csatlakozik a "torhoz" (jobb oldali kép), valószínűleg déli papírdarázs vagy padlásdarázs az. Ha viszont hirtelen lecsapottan, meredeken csatlakozik a torhoz (bal oldali kép), nagy eséllyel német darázs vagy kecskedarázs kering körülöttünk.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha az utóbbiakkal, vagyis német vagy kecskedarázzsal találkozunk, legyünk óvatosak, ne hessegessük őket, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és ha lehet, kerüljük el őket.