Idén április 22-én a Lányok Napja egy digitális különkiadással jelentkezik. A középiskolás és egyetemista lányokat ismét jobbnál jobb programok várják – ezúttal egy online esemény keretében. A lebilincselő előadásokon, panelbeszélgetéseken szakemberek és trendi véleményvezérek közreműködésével a résztvevők betekintést nyernek a STEM-területek (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) világába, aktualitásaiba, így magabiztosabban formálhatják jövőjüket, egyéni karrierútjaikat.

Inspirálódj, tanulj, és legyél te a változás!

Az esemény fővédnöke Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója, akinek a résztvevők élőben tehetnek fel kérdéseket. A nyitóbeszélgetésen Judit mesél majd bátorságról, külső kételkedőkről, belső kételyekről és ezek legyőzéséről, példaképekről és egymás segítéséről. Mert támogató közegre bizony nagy szükség van, és kérdés is akad bőven. Például hogyan küzdheti le egy STEM-érdeklődésű lány a pályaorientáció miatti szorongást? Hogyan igazodjon el a szülői, önmagával szembeni és a világ elvárásainak útvesztőiben?

Techcégek munkatársai segítenek eloszlatni a félelmeket, és gyakorlati tanácsokat adnak arról, hogyan fejleszthetők a döntési készségek, az egyetemek pedig továbbtanulási lehetőségekről, az egyetemi életről mesélnek az érdeklődőknek.

Nagy lendületet adhat a pályaválasztás előtt állóknak a szakmaismerkedő és -tanácsadó beszélgetés, amelyen inspiráló kutatónőkkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Balogh Nóri adattudós, Jurányi Zsófia sarkkutató, Orgel Csilla űrkutató, geológus, Pokol Juli építészmérnök és Székely Dóra cetbiológus bemutatkozása a tudomány rajongói számára igazi különlegességnek ígérkezik.

STEM-vállalkozók történeteikkel tárják fel a résztvevők előtt kendőzetlenül a startupok világát. Szó lesz még a női hálózatok természetéről is, arról, hogyan segíthetik egymást a lányok, és az is kiderül, milyen sztereotípiák élnek az IT területén dolgozó nőkről.

Szervező – Nők a Tudományban Egyesület

A Lányok Napja programsorozat és a 2021. április 22-i digitális különkiadás szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület. Az egyesület célkitűzése, hogy egyre több fiatal lány válassza a tudományos pályát, majd megkapja a megfelelő támogatást és a munkájáért járó elismerést. További információk az egyesület munkájáról: www.nokatud.hu

Időpont: 2021. április 22. 9:00 – 16:00 óráig

Regisztráció: http://lanyoknapja.hu/programlista/

Fővédnök: Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója

“Válassz olyan szakmát, amiben igazán el tudsz mélyülni, ami magával ragad. Hozd ki magadból a legtöbbet, és bármit is választottál, légy kitartó. Ne félj kimondani: képes vagyok rá. Higgy, és légy a legjobb önmagad.” (Polgár Judit)