A tábla lényege, hogy a kicsi ne azért legyen jó, hogy nekünk megfeleljen, hanem, hogy önerejéből elérjen egy célt, amit közösen tűzünk ki.

A mi családunkba a kistesó érkezésével egyidőben köszöntött be az újdonsült nagytesó dackorszaka is. Volt öröm-boldogság, amikor a 4 éves lányom életében először földhöz vágta magát a játszótéren. Mivel az öcsike érkezése láthatóan eléggé megbolygatta a kis lelkivilágát, muszáj volt kidolgozni egy kíméletes módszert, amivel mindenki számára boldoggá tesszük a nyári szünidőt. És ekkor jött a dicséretfal ötlete, ami ugyan nem saját kútfőből származik, de a lényeg, hogy bevált, működött!

A tábla lényege, hogy a kicsi ne azért legyen jó, hogy nekünk megfeleljen, hanem, hogy önerejéből elérjen egy célt, amit közösen tűzünk ki. A jutalmat is mi szabjuk meg. Az elején csak a jutalom miatt végzi majd el a feladatokat, aztán a sikerélményért, végül megszokássá, jó szokássá válik, és egy még hatékonyabb rendszert hoz az életünkbe.

Témakörök

A dicséretfalra csupa olyan tevékenység kerüljön fel, amik gondot okoznak a hétköznapokban, amiket nem szívesen tesz meg a gyermekünk önszántából, de jól tudjuk, hogy nem is haladja meg a képességeit. Válasszunk ki 5 témakört, amiben pontokat gyűjthet a csemete. Például: „ma segítség nélkül öltöztem fel”, „végigültem a vacsorát”, „elpakoltam az építőkockáimat”, „a boltban nem pakoltam tele anya kosarát”, „megkóstoltam egy új ételt.”

Gyűjtés

Visszavenni már meglévő pontokat nem szabad

Minden témakörben 5 pontot szerezhet a gyermek, és csak az ő elszántságán múlik, mennyi idő alatt gyűjti be ezeket. Amikor minden témakörben megszerezte a maximális pontszámot, akkor megkaphatja az előzőleg beígért jutalmat, ami lehetőleg olyan közös családi élmény legyen, amiről ő dönthet, mi legyen az – persze reális kereteken belül, mondjuk Disneyland meglátogatásáról szó sem lehet. Visszavenni már meglévő pontokat nem szabad, és nem vonhatjuk meg a pontadást, ha egy másik területen nem fogadott szót a kisgyermek. Nekünk kell előzőleg okosan megválasztani a témaköröket.

Az elkészítés

A dicséretfal a kistesó érkezése okozta bizonytalan helyzetbe hozott kiszámíthatóságot és biztonságot.

Fontos, hogy a gyermekünket bevonva, együtt készítsük el a dicséretfalat. Vegyünk egy nagyméretű, színes kartonlapot. Osszuk fel úgy a lapot, hogy ráragaszthassunk 5 különböző színű, szélesebb papírcsíkot, amikre a kicsi a pontjait gyűjti. A színes sávok elejére készítsünk közösen rajzokat, amikről a gyermek könnyedén felismeri a témaköreit. A pontok lehetnek egyszerű színes korongok, de egyedibbé tehetjük, ha a gyerkőc érdeklődésének megfelelő ábrákat vágunk ki. Nálunk csillogós papírból kivágott katicákat, pillangókat, szivecskéket, virágokat és csillagokat lehetett gyűjteni, amit gyurma segítségével tudott aztán a lányom a helyére pakolászni. A kész táblát jól látható helyre akasszuk, ahol a gyermekünk is könnyedén eléri.

A dicséretfal a mi családunkban egy hónap alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert a kistesó érkezése okozta bizonytalan helyzetbe hozott kiszámíthatóságot és biztonságot. Én pedig az újszülöttgondozás fáradalmai ellenére is újra képessé váltam türelmesebb, viccesebb és figyelmesebb édesanyaként működni.

(fotó: Shutterstock)