– Mindenképpen mérje fel mindenki a gyermekével való kapcsolatát, azt, hogy mennyire bízik meg benne. Fektessenek le szabályokat arról, kivel megy, mikor ér haza, ha bajba kerül, kinek szól, kitől kér segítséget a fiatal. Fontos, hogy a szülő ismerje a gyereke társaságát, barátait.

Ez a tanács a szülőknek szól. Mit mond a fiataloknak?

– Saját példám, hogy az én szüleim sosem tiltottak semmitől, nem is hiszem, hogy nálam bevált volna. A jó kapcsolatunk alapja a beszélgetés volt. Azt mondom a kamaszoknak, tudom, hogy akár kellemetlen témák is felmerülhetnek, de ne zárkózzanak el előlük. Értsék meg a szüleiket, hiszen a bizalom mindkét oldalról fontos. A szülők félelme nem ok nélküli, ezért tartsák be a szabályokat. Mutassák be a barátaikat, a megbeszélt időben érjenek haza, ne kóboroljanak egyedül az éjszakában. Ha csak lehet, taxival utazzanak késő este. Érdemes megkérni a sofőrt, maradjon ott, amíg a fiatal beér a házba. Aki úgy érzi, valaki követi vagy gyanúsan viselkedik, kérjen segítséget.

A „mérlegelés” szónak hangsúlyosabbnak kellene lennie.

Támadás gyanúja esetén mi a jó megoldás?

– Ha engem támadás érne, vagy gyanakodnék, azonnal segítséget kérnék. A sikoltás, vagy a telefonhívás ilyenkor sokat segíthet. Vannak nagyon jól működő telefonos applikációk. Én is letöltöttem egyet, ha háromszor megnyomok egy gombot, akkor édesapámat hívja a készülék és közli a GPS koordinátáimat. De ha a segítség nem jön időben, testi épségünk védelme mindennél fontosabb, hát vigye a támadó, amit akar, az értékek pótolhatóak.

A szórakozóhelyen, házibuliban melyek a legfontosabb szabályok?

– Az alkoholfogyasztás óriási probléma, felnőttkorban is mértéket kell tartani

Mi a mérték?

– Az, amíg az ember saját magára hatással van, nem veszti el az önkontrollt. Tudja, hol van, hova kell hazamennie… Sok a rohamivó, sajnos rengeteg tömény szeszt fogyasztanak a fiatalok. Ez ugyan nem csak rendőrségi feladat, de mi is próbálunk küzdeni ellene. A biztonságos szórakozást tanulni kell. Mindennél fontosabb, hogy amikor egy pultnál kikérjük az italt, vigyázzunk a pohárra. Ne hagyjuk ott, mert bárki bármit beletehet. Ezek a veszélyes szerek olyan porok, folyadékok, amelyek nem látszanak, nincs színük vagy ízük. Ha üveges italt kérünk, tegyük rá az ujjunkat az üveg szájára. Egy biztos: amit a pulton hagyunk, azt utána semmiképp ne igyuk meg. Tilos!

Mik ezek a szerek, és milyen hatásuk van?

– Rendkívül nehéz feladata van a rendőrségnek, mert alig lehet ezeket kimutatni az áldozat szervezetében. A szerek elfogyasztása akár eszméletvesztést is okozhat. Fontos elmondani, hogy mindenkire másképp hat, mindenkinek a szervezete másképpen reagál! Ezeket általában vagyon elleni bűncselekményekhez használják a bűnözők. Előfordul, hogy szexuális bűncselekmények áldozatai lesznek a nők és férfiak, lányok, fiúk. Mindkét nem veszélyben lehet, noha azt gondoljuk, a nőket több támadás éri. Mondok egy személyes példát. Egy fiú barátom egy szórakozóhelyen volt, majd ruhátlanul ébredt egy parkban, pedig eredetileg nagyon messze volt onnan. Nem tudja, hogyan került oda, fogalma sincs, mi történhetett vele. Az értékei eltűntek, egyedül az alsónadrág maradt rajta. Ja, és nem is túl fiatal ez az ismerősöm.

„A barátok a bajban is legyenek mellettünk!”

Milyen tünetekre figyeljenek fel a barátok?

– Ha a társuk furcsán viselkedik, az mindenképpen gyanús, figyeljenek rá. Bár összetéveszthető a részegséggel, de általában durvább állapotba kerül a fiatal. Önkívületi állapotban van, nem tudja koordinálni a mozgását, rövid idő alatt veszíti el az önkontrollját. Először tényleg úgy néz ki, mintha nagyon részeg lenne, de az állapota és az elfogyasztott alkohol mennyisége nincs összhangban.

Mit tegyen, aki ilyen jeleket lát a társán?

– Azonnal hívjon mentőt, az idő, a gyorsaság a legfontosabb ilyen helyzetben. És semmiképpen se hagyja magára! Ezért is kell olyan társasággal szórakozni, amelynek tagjait ismerjük, megbízunk bennük. A barátok a bajban is legyenek mellettünk!

Ha fiatalokról, szórakozásról beszélünk, nem kerülhetjük meg a drog témáját.

– A fiatalok kábítószerfogyasztására leginkább a rekreációs kábítószerfogyasztás a jellemző. A fiataloknak tisztában kell lenniük a kábítószerfogyasztás egészségügyi és büntetőjogi kockázataival. Nem ritka, hogy egy közösségben a gyerekektől a nagymamáig sokan kábítószerfogyasztók. Véleményem szerint ez szociológiai, társadalmi probléma. Ha a rendőrség tudomására jut a jogsértés, akkor eljárást fog kezdeményezni. Ezeken a területeken azonban a segítő szervezetek, az addiktológusok és a rendőrség hosszútávú, közös munkájára van szükség.

A fiúknak vagy a lányoknak kell jobban vigyázniuk? Egyáltalán, lehet ezt mérlegelni?

– Határozottan nem. Szexuális bűncselekmény inkább a nőket érinti, de nem zárható ki, hogy férfival is történik ilyen. Vagyon elleni bűncselekménynek mindkét nem lehet áldozata.

Szexuális bűncselekmény után nem ritka az áldozathibáztatás. Gyakran az a vád éri a lányokat, hogy túl kihívóan öltözködtek. Mit tanácsol?

– Ha egy lány, nő kihívóan érkezik egy szórakozóhelyre, az senkit nem jogosít fel arra, hogy bántalmazza, erőszakoskodjon vele. Az egyértelmű, hogy nem egy irodai viseletben bulizunk. De olyan ruhában érdemes megjelenni, amelyben bármikor szívesen viszontlátjuk magunkat, később sem szégyelljük a tanáraink, munkatársaink, főnökeink előtt, ha egy bulin készült kép megjelenik rólunk mondjuk a közösségi médiában.

A biztonságos bulizás és a fiatalok védelme érdekében mi a legfontosabb rendőri feladat?

– A „mérlegelés” szónak a hangsúlyosabbá tétele. Az, hogy a fiatal tudjon nemet mondani a kortársaitól érkező nyomásnak. Ne menjen bele a rohamivásba, a kábítószerhasználatba. Fontos a megfelelő barátok kiválasztása is. A rendőrségnek több ifjúságvédelmi programja van jelen az általános és középiskolákban. Ezek a programok segítenek felhívni a fiatalok figyelmét a drog- és az alkoholfogyasztás veszélyeire. Több tízezer gyerekhez jutunk el az általános iskolákban, 12 témakört járunk körbe, beszélgetünk például a függőségekről, barátválasztásról. A DADA programunk az általános iskolai korosztálynak, az ELLEN-SZER, valamint az Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadói programunk a középiskolásoknak szól. Ami még nagyon fontos: mindenki jegyezze meg, mentse el a telefonjába a 112-es segélyhívó számot. Aki veszélyben van, azonnal kérjen segítséget a nap 24 órájában.