A 80’as évek gyermekei

Időnk nagy részét a szabadban töltöttük

A technológia gyermekcipőben járt még ebben az időben, így hát Google térkép és GPS nélkül kellett hazatalálnunk a suliból. Nem volt nyomkövető alkalmazás, ami biztosította volna szüleinket a biztonságunkról; egyszer megmutatták nekünk az iskola felé vezető utat, onnantól kezdve pedig a józan eszünkre és a tájékozódási képességünkre kellett hagyatkoznunk. E kor szülöttjeként társaságba verődve sétáltunk haza és vissza, több kilométert is legyalogolva naponta.

Időnk nagy részét a szabadban töltöttük: nyáron számháborúztunk, ősszel gesztenyét és faleveleket gyűjtöttünk, télen nagyokat szánkóztunk, tavasszal pedig hajkoszorút fontunk és lelkesen fújdogáltuk az elszáradt pitypang szirmait. Sem karóránk, sem pedig mobiltelefonunk nem volt, a nap állásából lőttük be az időt, mégis valahogy mindig hazaértünk sötétedés előtt. Persze ha mégis kimaradtunk volna még egy kicsit, a telefonfülkéből rácsöröghettünk az otthoniakra, ahogy a vezetékes telefonon is órákig tudtunk lógni, ha a legújabb pletykákat kellett kitárgyalni a barátokkal.

Reggelire zacskós tejet ittunk és kenyeret majszoltunk hozzá. Persze csak azt az egyfélét, amit kisütöttek a sarki pékségben. Patronos szódát ittunk, amivel húsvétkor le is locsoltuk egymást, karácsonykor pedig banánt és narancsot vettünk.

A különböző testi bajokra anyáink gyógynövény főzetből készítettek orvosságot, árpára kamillatea, megfázásra csalán, bárányhimlőre pedig egy fehér folyadék volt a megoldás, aminek ugyan nem tudtuk a nevét, de mindent gyógyított. A rádióból hol kabaré, hol magyar nóta, hol pedig népmese szólt, és bakelit lemezeket gyűjtöttünk. Igazi kiváltságosnak számított az a gyerek, aki walkman-t kapott a szülinapjára, ahogy a TV sem volt megtalálható minden háztartásban.

Autóra is évekig kellett várni és gyűjteni, viszont annál nagyobb volt az öröm, amikor megvásárolhattuk az első négykerekűt. Bálokban és táncmulatságokon ismerkedtünk, ahol mély, igazi kapcsolatokat alakítottunk ki. Ebben az időben a párválasztás egy életre szólt.

Az Y generáció

különleges kettősségben nőhettünk fel mi, az Y generáció tagjai

A 2000-es években már kezdtek utat törni maguknak a különböző technikai vívmányok, ezért különleges kettősségben nőhettünk fel mi, az Y generáció tagjai. Kisgyermekként továbbra is a szabadtéri időtöltések voltak a kedvenceink: játszótereken vagy lakótelepeken, labdázva és ugróiskolázva töltöttük a délutánokat. Eleinte még a rádióból vettük fel a kedvenc számainkat, majd amikor megkaptuk az első mp3 lejátszót, madarat lehetett volna fogatni velünk az örömtől. A betárcsázós internet pedig kinyitotta számunkra a világot: diskurálhattunk barátainkkal az MSN-en, új ismeretségeket köthettünk az iWiW-en és csetelhettünk a chat.hu-n. Ha a szüleink megengedték, még virtuális tevét is nevelhettünk, miközben persze Britney Spears-t és Backstreet Boys-ot hallgattunk.

Iskolába trolival, metróval, vagy busszal jártunk, ahol büszkén mutogattuk az új, kihajthatós mobiltelefonunkat. A kevésbé tehetőseknek csak a Nokia 3310-esre futotta, ott viszont ment a verseny, hogy ki tud minél messzebbre jutni a Snake nevű játékkal. Elszántan gyűjtöttük a Pokémon korongokat, vagy épp etettük a Tamagocsit, utóbbinak még saját temetője is volt, ha virtuális kisállatunk az örök vadászmezőkre távozott volna.

Felhőtlen gyermekkor volt ez, nehézségei ellenére is

A suliban a szokásos tízórai a tej és kifli kombó volt, amit imádtunk, otthon pedig jó magyaros ételeket ettünk, bár a legfinomabb étek mégis csak a cukros kakaóba aprított kenyér volt számunkra. Ebben az időben indultak el hódító útjukra a dél-amerikai szappanoperák is: a fél világ együtt szurkolt Isaura felszabadításáért és Esmeralda sikeres szemműtétjéért.

Felhőtlen gyermekkor volt ez, nehézségei ellenére is, hiszen nem volt egyszerű átállni a technológia-mentes életből a modern mindennapokra, de szépen lassan azért mindenbe beletanultunk. A nagy Ő kutatása is reformokat hozott a 2000-es években: ekkor indultak el ugyanis az első társkereső oldalak, és kezdett divatba jönni az online pártalálás.

A mai kor szülöttjei

Mi a szabadság gyermekei vagyunk

Mi már okostelefonnal a kezünkben születtünk és az anyatejjel együtt a technológia minden csínját-bínját is magunkba szívtuk. Totyogóként tableten néztük a Bogyó és Babócát, óvodásként különböző készségfejlesztő appokkal játszottunk. Az általános iskolában már saját telefonunkat nyomkodtuk, gimiben pedig természetes volt a Facebook és Instagram profil megléte.

Most szabadidőnkben Youtube videókat és Tik-Tok sztorikat nézünk, Insta-sztárokat követünk. Manapság már sokkal közelebb érezzük magunkhoz a hírességeket is: míg anno hónapokat kellett várni, hogy postán megérkezzen az autogram Jim Carrey-től, ma már nagy eséllyel kaphatunk egy virtuális üzenetet, kommentet, vagy lájkot akár Ariana Grande-tól is. Régebben sok minden elérhetetlenebb volt, kisebb kínálatból választhattunk, ma viszont bárkinek írhatunk e-mailt, nyomon követhetjük ismerőseink mindennapjait, és ha vásárolni szeretnénk, szinten a bőség zavarával állunk szemben.

Mi a szabadság gyermekei vagyunk: bármikor felpattanhatunk egy olcsó fapados repülőjáratra és eltölthetünk pár napot egy európai nagyvárosban. Ehetünk gluténmentesen, választhatunk teljes kiőrlésű zsemlét, lehetünk vegetáriánusok, sőt vegánok is, követhetjük a zsírszegény életmódot, de gyorséttermekbe is beülhetünk, ugyanis a lehetőségek tárháza végtelen és minden alapanyag a rendelkezésünkre áll.

Ez a világ ezernyi ingerrel céloz meg minket nap mint nap

Ez a világ ezernyi ingerrel céloz meg minket nap mint nap: rengeteg emberrel kommunikálunk, sokat fotózunk, jelen vagyunk a közösségi médiában, és a randizás is másképp működik már, például a Tinderen. Csak rajtunk múlik, hogy ezt a sok hatást miként kezeljünk, hogy hasznunkra fordítjuk-e, avagy sem, de egy biztos: napjainkban mindenből több van. Többet vagyunk jelen a virtuális térben, ugyanakkor több olyan eszközzel lettünk gazdagabbak, amelyek könnyebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a mindennapjainkat, nem beszélve a megannyi lehetőségről, a megvalósítható álmokról és az elérhető célokról, amiket a 21. század kínál.

(fotó: Shutterstock)