A szülők sokszor egyáltalán nem látják túlsúlyosnak gyermeküket, még akkor sem, ha azok már elhízottnak számítanak, és gyakran a gyermekek sincsenek tisztában testsúlyukkal - hangzott el a túlsúlyosságról rendezett európai kongresszuson Glasgowban.

Metaelemzésükhöz a kutatók világszerte 87, az elmúlt 20 évben készült tanulmányt használtak. Összesen csaknem 25 ezer, 0-19 éves kor közötti gyermek és tinédzser, valamint szüleik adatait foglalták össze.

Annak ellenére is gyakran alábecsülik a gyermekek túlsúlyát, hogy sokan nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a problémára irányítsák a figyelmet. Ennek következtében sok gyermek nem kapja meg azt a támogatást, amelyre ahhoz lenne szüksége, hogy egészséges maradjon - mondta Abrar Alshahrani, a brit Nottinghami Egyetem kutatója.

A túlsúllyal élő gyermekek és fiatal felnőttek száma világszerte több mint tízszeresére emelkedett az elmúlt 40 évben: a lányok esetében 5-ről 50 millióra nőtt a túlsúlyosok száma 1975 és 2016 között, a fiúk esetében pedig 6-ról 74 millióra.

Az eredmények szerint a szülők 55 százaléka - elsősorban a kisebb fiúk és lányok szülei - alábecsüli elhízott gyermeke túlsúlyosságának szintjét. Különösen gyakori ez azon szülők esetében, akik maguk is túlsúlyosak és kevéssé képzettek.