Ha pajzsmirigyzavarokról van szó, a legtöbben elsőként a felnőttkori problémákra gondolunk, az fel sem merül, hogy bizony már gyermekkorban is előfordulhatnak. Pedig dr. Vajda Zsolt gyermekgyógyász, gyermek endokrinológus tapasztalatai szerint sajnos egyáltalán nem ritka, hogy ez áll a panaszok hátterében. A pajzsmirigy a szervezet egyik fontos hormontermelő szerve, amely szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, a testi és szellemi fejlődésben. Tulajdonképpen az egész szervezet működésére komoly hatással van, ezért egészsége különösen fontos csecsemő- és gyermekkorban.

Mikor beszélünk pajzsmirigyproblémáról?

– Először is, azt érdemes tisztázni, hogy a pajzsmirigyproblémák három tünetcsoportba sorolhatóak. Az elsőt az alak- és méretbeli elváltozások jellemzik, amikor megnagyobbodásról (golyváról) vagy göbről beszélünk. A másik kettő pedig funkcióbeli eltérés, vagyis az alul- és túlműködés. Nyilvánvalóan a göb és a megnagyobbodás többnyire kitapintható, látható, azonban az alul- és túlműködés igen szerteágazó tünetekkel jelentkezhet, ezért nehezebben felismerhető.

Gyerekeknél melyik a gyakoribb a funkcióbeli eltérések közül?

– Általában gyakrabban találkozunk alulműködéssel küzdő gyermekekkel. Ez a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjét vagy hiányát jelenti. Emellett azonban serdülőkorban sokszor előfordul a pajzsmirigy gyulladás is. Ilyenkor a hormontermelő sejtek ellen ellenanyagot termel a szervezet, és egy autoimmun folyamat alakul ki. Ha ez átfordul pajzsmirigy-alulműködésbe, akkor már gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ezzel párhuzamosan sokszor meg is nagyobbodik a pajzsmirigy.

Már csecsemőkorban is kialakulhat a betegség?

– Igen, létezik veleszületett pajzsmirigyprobléma is, amikor genetikai okok vannak a háttérben. Ez azonban a kötelezően harmadik életnapon vett vérmintából kiszűrhető, időben felismerhető.

Milyen tünetekből gyanakodhat a szülő pajzsmirigy-alulműködésre?

– A leggyakoribb tünetek között van a fáradékonyság, a normál táplálkozás ellenére bekövetkező hízás, a hajhullás, a száraz bőr, az iskolai teljesítmény romlása, koncentrációs gondok és lányoknál a menstruáció felborulása. Három-négyéves korban a gyerekek általában jól kompenzálják a tüneteket, így nehezen észrevehető, hogy gond van. Az egyik legszembetűnőbb jele az, ha a csemeténk a korához képest túl alacsony. Ezt azonban az orvosi vagy kötelező védőnői státuszvizsgálatokon észre kell, hogy vegyék.  

A pajzsmirigy-túlműködésnek is vannak egyértelmű jelei?  

– A fáradékonyság itt is megjelenik, de jelentkezhet tünetként kézremegés, izzadás, hasmenés, fogyás, alvászavar és az is, hogy a gyermek nem jól tűri a meleget. A pajzsmirigy-túlműködésnek két oka lehet: az egyik a pajzsmirigy gyulladása, ami 1-2 hónapig átmeneti túlműködést okozhat, a másik pedig, amikor a szervezet ellenanyagot termel a pajzsmirigy ellen, és ez túlhajtja a pajzsmirigyet. Előfordulhat látható, tapintható dudor vagy megnagyobbodás, ez esetben mihamarabb el kell látogatni a gyermekorvoshoz vagy endokrinológushoz. A göb vagy a ciszta gyermekkorban nagyon ritka. Magyarországon gyakori a jódhiány is, amitől szintén megnagyobbodhat a pajzsmirigy. Ennek megállapításához azonban labor és ultrahangvizsgálatra is szükség van. Semmiképpen ne kezdjünk el otthon jódot adni a gyermekünknek!

Nőtt az utóbbi években a megbetegedések száma?

– Tűnhet úgy, hogy most többen vannak, de ennek oka az lehet, hogy a koronavírus miatt valószínűleg feltorlódtak a betegek, hiszen a karantén és bezárások idején nem jöttek el kivizsgálásra.  

Szerepe lehet az életmódnak a kialakulásában?

– Nagyon nehéz megmondani, de az biztos, hogy a túlsúlyos vagy elhízott gyermekeknél általában van valamilyen mértékű pajzsmirigyzavar, többnyire alulműködés. Elképzelhető, hogy már az édesanyánál terhesség alatt fellépő problémák (pl. terhességi toxémia) okozhatnak gondot a magzatnál.  

Előfordulhat, hogy a gyermek kinövi a betegséget? Van remény a teljes gyógyulásra?

– Ha veleszületett pajzsmirigyproblémáról van szó, akkor sajnos egész életében gyógyszeres kezelésre fog szorulni a gyermekünk. Pajzsmirigygyulladás esetén lehetséges, hogy előbb-utóbb el lehet hagyni a gyógyszert. De ez attól is függ, hogyan reagál rá a szervezete, mennyire javul az állapota. Ha mindig emelni kell a dózist, akkor nem sok az esély rá. Ha azonban fokozatosan egyre jobbak az értékei, akkor elképzelhető a teljes gyógyulás. Nagyon lényeges, hogy ha bármilyen gyanús tünetet észlelünk a gyermekünkön, mihamarabb vigyük el kivizsgáltatni, ha pedig pajzsmirigyproblémát állapítanak meg, akkor vegyük komolyan az orvosi kontrollokat.