Az írói vénával jócskán megáldott szakorvos a betegséggel kapcsolatos ismeretek átadásának egy különleges formáját választotta. A Diabétesz világnapja alkalmából beszélgettünk az immár színházi szerzőként is jegyzett doktornővel. 

Amikor az Édes-Keserű című kétfelvonásos zenés játék megálmodóját, Dr. Károlyi Hortenziát arról kérdezem, diabetológus-belgyógyász szakorvosként hogyan jutott eszébe a diabéteszről szóló zenés színházi előadás ötlete, mosolyogva idézi fel a kezdeteket.

– Gyerekkorom óta érdekel az irodalom, a költészet és hobbiból régóta írogatok. Felnőttként az orvosi munkám mellett verseket és dalszövegeket írtam, megjelent egy verseskötetem is, annak kiegészített anyagából 2017-ben Smaragdzöld szerelem címmel egy vers-koncert valósult meg, neves művészek tolmácsolásában. A diabétesz témája nagyon sokakat érint. Orvosként naponta többször kell, egyenként elmagyaráznom a betegeknek a betegségükkel kapcsolatos szükséges tudnivalókat. A színdarab gondolata egy szokásos munkanapon fogalmazódott meg bennem, amikor zsinórban legalább ötödszörre mondtam el, rajzoltam le ugyanazokat a dolgokat a pácienseknek, mert történetesen öt egyforma típusú beteg érkezett egymás után. Akkor, és ott jött ez az ötlet: milyen jó lenne, ha nagyobb csoportoknak egyszerre lehetne átadni ezeket az információkat, méghozzá úgy, hogy érdekes és könnyen befogadható legyen. Például színházi keretek között, egy könnyedebb műfajban, mondjuk egy zenés darab formájában. Így kezdődött… Az előadás zenéjét Döme Zsolt szerezte, a dalszövegeket is magam írtam.

Színpadi szöveget lektoráltak a tudományos szaktekintélyek

A doktornő elmondása szerint a megálmodott előadás egy izgalmas kísérlet, egy ún. "kiméra": edukációs anyag és zenés színház ötvözete. Szórakoztatva tanít, egyszerre kikapcsol és informál.

– A célunk az, hogy ráirányítsuk a figyelmet a cukorbetegség problémájára, és a kellő tiszteletet megadva ennek az ügynek, illetve témának, egy igazán minőségi produkciót hozzunk létre – meséli dr. Károlyi Hortenzia. – Ehhez a szakmájukban elismert művészeket, színészeket, zenészeket, táncosokat, különböző színházi szakembereket és kiváló színházi műszaki szakembereket kérünk fel. A bemutató tavasszal várható.

A diabetológus hozzáteszi, a készülő zenés játék orvosi szempontból is abszolút megállja a helyét.

– A szövegét komoly szaktekintélyek lektorálták, ami végképp hitelessé teszi ezt a kezdeményezést – mondja a szakember. – Annyit elárulok, hogy a darab "keresztapja" Bodrogi Gyula, ő adta a darabnak a címét.

– A történet középpontjában egy kamasz lány áll, akinek egyik pillanatról a másikra jelentősen megváltozik az élete, amikor kiderül, hogy inzulinos cukorbeteg lett– vázolja az alaphelyzetet a doktornő, mielőtt megoszt velünk néhány fontos tudnivalót a diabétesszel kapcsolatban.

Nem betegség, hanem állapot

Mint mondja, hazánkban a diabétesz ma már népbetegségnek számít: jelenleg a lakosság 8-10 százalékát érinti. Jó hír viszont, hogy a korszerű vizsgálati módszereknek köszönhetően ma már korán felismerhető, így nagyobb a betegek esélye a hosszú életre.

– A diabétesz kialakulásának oka a cukornak sejtekbe való bejutását segítő hormonnak, az inzulinnak a hiánya, vagy az inzulinhatás elégtelensége, esetleg a kettő együttes előfordulása – magyarázza. – A cukorbetegségnek két fő típusa van, az előadásban mind a kettő megjelenik majd. Az 1-es típusú főként gyermek- és serdülőkorban alakul ki, tipikus tüneteket ad és általában drasztikusabb formában jelentkezik. A 2-es típusú diabéteszt sokan néma gyilkosnak hívják, mert sokáig nem jár tünetekkel. Ezeknél az eseteknél az inzulin hatékonysága nem megfelelő. Mivel ennél a típusnál egy alattomos betegségről van szó, nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrések fontosságát ahhoz, hogy időben felfedezhessük a bajt.

– Fokozott folyadékfelvétel az állandó szomjúságérzés miatt, a vizelet mennyiségének megnövekedése, szájszárazság, fogyás, fáradtság, hányinger, hányás, homályos látás, bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek, zsibbadó lábujjak és az éhgyomorra mért, 7,0mmol/l feletti vércukorérték – sorolja a diabetológus a cukorbetegség klasszikus tüneteit.

– A diabéteszt, bár betegség, de fel lehet fogni úgy, mint egy állapot: vagy nincs inzulin, vagy pedig ha van is, nem eléggé hatékony – fejti ki a szakember. – Ezt az állapotot a páciensnek el kell fogadnia, kezelnie kell, együtt kell élnie vele. A diabétesz akkor válik igazán betegséggé, amikor már kialakulnak a szövődmények is, például látóideghártya-károsodás, veseszövődmények, idegrendszeri zavarok, szív- és érrendszeri problémák, diabétesz-láb.

Sok múlik az életmódváltáson

– Az 1-es típusú cukorbetegséget minden esetben inzulinnal kezelik – folytatja Károlyi doktornő. – A 2-es típusú kezelésében, csakúgy mint a megelőzésében, az egészséges életmódnak - helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás - kulcsszerepe van. Ennél a típusnál mindenekelőtt nagyon fontos, hogy a páciens betartsa a szakember által meghatározott diétás étrendet, emellett napi rendszerességgel végezzen testmozgást. Ha az életmódbeli változtatások ellenére nem sikerül rendezni a problémát, akkor gyógyszeres kezelés szükséges: tabletta formájában adható vércukorcsökkentő gyógyszerek alkalmazásával, illetve, ha ez sem hatékony, akkor inzulin terápiával.

„Tanuljunk tőlük!”

A diabetológus szerint rendkívül fontos az is, hogy a páciens, valamint a családja, a baráti köre, a környezete hogyan viszonyul a betegséghez, és milyen fázisokon megy át pszichésen is, a kétségbeeséstől kezdve a tagadáson, lázadáson át az elfogadásig. A készülő előadás rámutat arra is, hogy miként tekintsünk a cukorbeteg munkatársainkra, iskolatársainkra.

– A diabétesszel élők pont olyan emberek, mint mi, ezzel együtt figyeljünk rájuk, segítsünk nekik, ahol tudunk és nem utolsósorban tanuljunk tőlük! – hangsúlyozza a doktornő. – Én, mint orvos nagyon tisztelem ezeket az embereket, akiknek egy egész életen keresztül igazodniuk kell bizonyos orvosi előírásokhoz, és be kell tartaniuk a cukorbeteg diétát, ami nem könnyű. Az igaz, hogy ma már nagy segítséget jelent a betegeknek a sokféle új eszköz, vércukormérő, inzulinpumpa, modern inzulinadagoló toll, az érintetteknek így is nagy akaraterőre és jó adag kitartásra van szükségük ahhoz, hogy bizonyos szigorú napi kötöttségekkel és meghatározott étrendhez igazodva éljék a mindennapjaikat, nemegyszer évtizedeken keresztül. Le a kalappal előttük!

A doktornő ugyanakkor megjegyzi, a páciens aktív együttműködése nélkül az eredményes cukorbetegség-kezelés elképzelhetetlen.

– A legtöbb beteg javítani szeretne az állapotán, és ezért megtesz mindent, amit tud. Nagyon fontos, hogy testreszabott terápiát írjunk elő a pácienseknek, és egyéni célokat határozzunk meg a számukra, hiszen nem lehet ugyanazt követelni minden embertől, és nem lehet ugyanazt az eredményt elérni mindenkinél. De minden jobbítás és minden, amit a beteg el tud fogadni, be tud építeni az életébe, a kezelésébe, már javulást hozhat számára hosszú távon, és jobb kilátásokkal kecsegtet. Meg kell érezni, hogy kit mivel tudunk motiválni, és azt kell benne erősíteni, ami őt ösztönzi. Akkor biztosan lesz sikerélménye, és akkor bizonyára mehetünk egy lépéssel tovább, amivel újabb esélyt kap, hogy javítson az életkilátásain.

Nem csak cukorbetegeknek

Visszakanyarodva a sikergyanús színpadi produkcióhoz, dr. Károlyi Hortenzia azt is megemlíti, hogy 0-99 éves korig mindenkinek ajánlja a témáját tekintve mindezidáig egyedülálló zenés színdarabot.

– Terveink szerint ez az előadás segít rendszerezni, tisztázni olyan ismereteket, amelyekben esetleg bizonytalanok vagyunk. Kicsit helyre tesz dolgokat, mert vannak tévhitek, amiket érdemes eloszlatni, és vannak dolgok, amikre érdemes felhívni a figyelmet, akár sokadszorra is. Úgy gondolom, kicsit tükröt is mutatunk ezzel az előadással az érintetteknek – jegyzi meg mosolyogva. – Ugyanakkor az előadást nem feltétlenül csak cukorbetegeknek ajánljuk. Azoknak, akik nem érintettek a betegségben, az ” Édes-Keserű” a megelőzésről is szól, arról, hogy mi mindent tehetünk azért, hogy elejét vegyük a diabétesz kialakulásának. A prevenció lehetősége és fontossága talán a legerősebb üzenetünk. Bízom benne, hogy az “Édes-Keserű”-ből olyan produkció kerekedik majd, amilyet megálmodtam, és minden korosztály talál benne okulni, szórakozni valót.

A részletekért kattintson IDE!