Üdítő

Ám akinek a figyelme nem ragad le a látszatoknál, az ilyenkor is csak mértékkel örül. Még a legártalmatlanabb hűsítőnél, egy teánál is megkérdezi, hogy a belévetett fű ízén-illatán túl "még mi van benne?". Okkal gyanakvó, mert például a divatitalként piacra kerülő Ice Tea-k legtöbbjét már gyárilag erősen dúsítják cukorral. Így aztán az ízesített víznek rögtön lesz számottevő energiatartalma is, ez deciliterenként mintegy 20-30 kcal is lehet. Így talán nem is tűnik soknak, de aki ezt issza egész nap, annál 3-600 kcal is összejöhet csak szomjoltásból, ami már egy felnőtt teljes napi energiaszükségletének a negyede is lehet.

Az említett gyári italok deciliterenkénti cukortartalma egyébként 4,5-7,7 gramm. Ez olyan, mintha otthon a 2,5 dl-es pohárnyi teáját valaki legalább 4-6 kockacukorral édesítené!

Tej

Első pillantásra a tej is kifejezetten ártalmatlannak látszik: remekül hűsít, nem émelyít, éppen csak édeskés, és az ipari cukrozása sem divat. Igaz, anélkül is éppen eléggé energiadús. Ennek fő forrása a tejcukor, ami kevéssé édesít, viszont hibátlanul fűt. Így ugyan lehet a zsírtartalom csökkentésével (3,5% → 1,5%) mintegy harmadával mérsékelni a tej kalóriatartalmát, ám attól sem lesz kockázatmentesen könnyed frissítő belőle. A sovány, 1,5%-os tej deciliterenként 44 kilokalóriát tartalmaz, praktikusan ugyanannyit, mint egy deciliternyi klasszikus (cukros) kóla! Persze a tej napi első fél literje mellett erős érv a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, de a túlfogyasztása épp annyira veszélyeztetheti a szervezet energia-egyensúlyát, mint a cukros üdítőké. Aki a 1,5-2 literes folyadékszükségletét tisztán sovány tejből (vagy "kövér" kólából) fedezi, az csak emiatt mintegy 7-900 ledolgozandó extra-kalóriát vesz magához naponta.

Gyümölcslé

A gyümölcsfogyasztás is szinte az egészséges életmód szinonimájának számít, ám az italgyártás ezt is kockázatos területté tette. Egyrészt szinte lehetetlen áttekinteni a piacot: rengeteg a kínálatban a több-kevesebb gyümölcsöt/sűrítményt tartalmazó, de esetleg erősen fel is cukrozott lé. Másrészt az ivás sokkal kevésbé fékezi a habzsoló túlfogyasztást, mint az evés, amikor is nem csak nyelni kell, hanem harapni, meg rágni is... E különbségnek az ad különös súlyt, hogy a gyümölcsleveknek rendszerint igencsak nagy a kalóriasűrűsége. Az ismert márkák néhány "100%-os" termékén végigtekintve rendre deciliterenként 42-46 kcal-t találhatunk. (Ez ismerős nagyságrend: pontosan megfelel az oly sokszor kárhoztatott klasszikus cukros kólák energiatartalmának!) Ám ezek az öt másodperc alatt elfogyasztható száz kalóriák nem csupán a napi energiamérleg szempontjából kockázatosak. Az ipari gyümölcslevek energiatartalmát szinte kizárólag a cukrok adják, vagyis 1 dl ilyen italban jellemzően 9-11 gramm, azaz 3-4 kockányi van belőlük. Az Egészségügyi Világszervezet – az elhízás és a fogszuvasodás megakadályozására – azt ajánlja, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt szorítsák napi 50 gramm alá a cukorfogyasztásukat. Ha így nézzük, egyetlen pohárnyi gyümölcslé is felemészti egy egészségre törekvő ember teljes napi cukorkvótájának a felét!

Hogy van-e mindebből tanulság? Csak annyi, amire az élelmiszercímkék böngészése inthet: semmi sem lehet annyira "egészséges", hogy a mérték már ne is számítson!

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)