azonnal elmentem új vérnyomásmérőt venni, hiszen az kizárt, hogy 200/120 legyen!

Először a 25. héten mért a nőgyógyászom magasabb vérnyomás értéket: 140/80. Nem rossz, nem is jó. Figyelni kell, és gyógyszert szedni! Annyit tudtam, hogy ha kiugrik az érték, akkor irány a kórház, és még az is lehet, hogy idő előtti császárra lesz szükség. Pár héttel később egyik napról a másikra hatalmasra dagadtak a lábaim, a kezeim, délután pedig elkezdett feszülni a tarkóm. Megmértem a vérnyomásom, majd azonnal elmentem új vérnyomásmérőt venni, hiszen az kizárt, hogy 200/120 legyen! Azonban az új készülék is hasonló értéket mutatott. 6 hét kórház következett, a 4. kórházban töltött héten pedig sürgősségi császármetszéssel, 36 hétre megszületett a pici lányom, aki, mint kiderült, a 30. héttől nem fejlődött az elégtelen méhlepény miatt, ami szintén a terhességi magas vérnyomás következménye. A kicsi és én is életveszélyes állapotban voltunk, emiatt csak a műtét után 2 héttel mehettünk haza. 3 hónapig tartott, míg visszaállt a vérnyomásom a normális mérési tartományba.

Sokáig halogattam a kistestvér érkezését, mert csak annyit lehetett tudni, hogy kicsi rá az esély, de nem kizárt, hogy mindez újra megismétlődik. Kockáztattam, és ugyan megint előjött a betegség, de már nem olyan súlyos formában. A gyógyszeres kezelés ebben az esetben kordában tartotta a vérnyomást, így a kisfiam időre, egészségesen születhetett meg. Az orvosom, Dr. Weidner András szülész-nőgyógyász – aki a második terhességemet végigkísérte – a várandósságom alatt részletesen tudott válaszolni minden kérdésemre a terhességi magas vérnyomással kapcsolatban, ami nagyon megnyugtató volt. Így ezúttal is őt kértem meg, segítsen olvasóinknak is megérteni, miben más a terhességi magas vérnyomás a sima hipertóniánál.

– Várandósság alatt és általánosságban akkor tekinthető magasnak a vérnyomás, ha 2 alkalommal, kb. 6 óra különbséggel 140 hgmm felett mérjük a szisztolés és 90 hgmm felett a diasztolés vérnyomást nyugalomban – világosít fel a doktor úr.

– A terhesség során klinikailag több formát különítünk el. Az egyik az önállóan jelentkező terhességi hipertónia, ami a 3. trimeszterben vagy a szülés környékén, esetleg a gyermekágyban jelentkező magas vérnyomás. Ha más kóros tünet nem jelentkezik, akkor ez kedvező kimenetelű. A krónikus hipertónia már meglévő, ismert, vagy a terhesség elején felismert magas vérnyomás a 20. terhességi hét előtt. A Preeclampsia a terhesség 20. hete után jelentkező hirtelen vérnyomás emelkedés, amihez további kóros tünetek társulnak, leggyakrabban a fehérje vizelés. Ez anyai és magzati veszélyállapotot teremthet. Ezenkívül létezik rárakódásos preeclampsia, amikor a meglévő krónikus hipertónia mellett kialakul az eclampsia, azaz görcsroham, vagy egyéb krónikus betegség és eclampsia.

A terhességi magas vérnyomás esetében a statisztikák sem túl biztatóak. A kismamákat érintő leggyakoribb kórképnek tekinthető, hiszen a terhességek 5-10 százalékában mérhető emelkedett vérnyomás.

Komoly szövődmények

– A terhességi magas vérnyomás veszélyeztetheti mind az anyai, mind a magzati egészséget, akár életveszélyes is lehet! Sajnos, az anyai halálozás egyharmadáért ez okolható. Olyan súlyos szövődményekkel is számolni kell, mint például a görcsroham. Ezt központi idegrendszeri tünetek előzik meg: a beteg látászavarra, fejfájásra panaszkodik, fokozott reflexingerlékenység, vagy gyomor táji fájdalom figyelhető meg. A terhességi magas vérnyomás következtében agyvérzés, agyödéma is bekövetkezhet. Komoly szövődmény a méhlepényleválás, a máj és a vesekárosodása, valamint az alvadási zavar. Magzati oldalról csökken a lepény ellátási funkciója, ezért növekedési elmaradás, oxigénellátási zavar figyelhető meg, legrosszabb esetben pedig bekövetkezik a magzat méhen belüli elvesztése.

Kinél jelentkezik?

Természetesen jó lenne tudni, mi miatt alakul ki egyes kismamáknál a betegség, míg másoknál nem. Dr. Weidner András szerint egyértelműen egy okra nem lehet visszavezetni a terhességi magas vérnyomást.

– Nagyon sok kutatás folyik jelenleg is, és ennek megfelelően sok elmélet látott már napvilágot. Mivel több klinikai megjelenési formája létezik a betegségnek, ezért valószínű, hogy más okok játszhatnak szerepet az egyes típusoknál. Elképzelhető, hogy immunológiai, genetikai okok vagy az anya véráramlási zavara áll a háttérben.

Az alap eltérés persze az, hogy a méhlepényi funkciók károsodnak, és a kialakuló negatív elváltozások az anyai szervek vérellátását is károsíthatják. Megfigyelték, hogy először szülő kismamáknál, ikerterhességnél, olyan esetekben, amikor a megtermékenyítés idegen donor ivarsejtjével történik, valamint lombikbébi eljárás, előzetes immunszuppresszio (az immunszuppresszív gyógyszerek elnyomják a szervezet immunreakcióját, a szerk.) kapcsán, autoimmun betegségek és trombózishajlam esetén gyakoribb a terhességi magas vérnyomás kialakulása.

Veszélyt jelző tünetek

figyelemfelkeltő tünet lehet a végtagok, illetve az arc vizenyőssé válása

Kialakult terhességi magas vérnyomás esetén fokozottan kell figyelni az intő jelekre, amik ha jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. – Ha a kismama az otthonában nyugalmi állapotban emelkedett vérnyomást mér, akkor haladéktalanul jelentkezzen az orvosánál. A magas adatok mellett figyelemfelkeltő tünet lehet a végtagok, illetve az arc vizenyőssé válása – de ez nem azt jelenti, hogy minden kismamának, akinek bedagad a lába, terhességi hipertóniája van. Intő jel lehet a gyomortáji vagy bordaív alatti fájdalom, a látászavar, a fejfájás. Ne vegyük félvállról a tarkótáji fájdalmat, a nehéz légzést sem! Ha csökkent magzatmozgást tapasztalunk és/vagy hüvelyi vérzést, szintén értesítsük a nőgyógyászunkat!

A diagnózis felállítása után többlépcsős gyógyszeres kezelést alkalmazunk. Súlyos esetekben az anya és a magzat egészsége érdekében művi koraszülés javallott. Gyógyszeresen jól beállított, és mind anyai, mind magzati szövődményektől mentes terhességi hipertónia esetében viszont vállalható a hüvelyi szülés, természetesen szoros orvosi felügyelet mellett.

Szülés után

– Abban az esetben szűnik meg az emelkedett vérnyomás a gyermek megszületése után, ha a terhesség előtt nem állt fenn hipertónia. Nem mérhetünk azonnal normál értékeket, további hetekig tartó kezelésre van szükség, mire normalizálódik a vérnyomás. Egyénileg változik, hogy ez mikor következik be. Ha krónikus esettel van dolgunk, folytatni kell a kezelést. Sok édesanya amiatt aggódik, hogy a következő terhesség alatt is jelentkezik a terhességi magas vérnyomás, ám ez nem bizonyítható egyértelműen. Ma már létezik korai szűrési lehetőség az első trimeszterben ultrahang vizsgálat és vérvétel kombinációjával. Ha pozitív a szűrés eredménye, aszpirin szedése javallott, ami kivédheti a kórkép kialakulását.