Bulgária és Lengyelország 2015-ben vált a mozgalom tagjává, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió tanulója vett részt az iskolai diáksportnapi programokon, amelyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy mozogjanak minél többet, táplálkozzanak minél egészségesebben és maradjanak aktívak egész életükben. Tavaly megdőlt a rekord: Magyarországon 1200 iskolában 400 ezer gyerek mozgott szervezetten, nemzetközi szinten pedig 29 országban 2,5 millió diák részvételével zajlott az esemény.

Varga Judit igazságügyi miniszter, az esemény védnöke, a rendezvény egyik kiemelt hazai helyszínén, a BVSC sportpályáján megtartott megnyitón elmondta: korábban maga is aktív sportoló volt, most pedig sportoló családanyaként és állami vezetőként teljes szívéből támogatja a magyar diákok és emberek sportolását.

A sport hihetetlen muníciót ad az egész életünkhöz - fogalmazott. Kiemelte, hogy az Európai Diáksport Napja már 39 országban "öregbíti a magyarok és Magyarország hírnevét".

– Egy olyan csodálatos dolog zajlik, amely jobb egészséget ígér mindenkinek, mindezt élménnyel, örömmel teszi - fejtette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Arra kérte a gyerekeket, segítsenek minél több ismerősüket sportszeretővé tenni, hogy együtt élhessék meg a mozgás örömét.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a rendezvényen részt vevő diákok példaképek, akik továbbviszik környezetükbe a sport, a mozgásban gazdag életmód fontosságát, majd kiemelte, a kormány "elsődleges célja, hogy minden gyermek sportoljon". Hangsúlyozta: Európában ezen a napon több mint hárommillióan, míg Magyarországon 450 ezren sportolnak az iskolákban.

– Magyarország sportnemzet, és nagyon szeretnénk, hogy sportoló nemzetté is váljunk - szögezte le. Arra buzdította a résztvevő diákokat, hogy válasszanak maguknak olyan sportágat, amelyet mindennap űznek az egészségükért.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke kifejtette: a sportnak köszönheti sikereit, öttusázóként a sportpályán tanulta meg beosztani idejét, célokat felállítani, kitartóan dolgozni és feldolgozni a kudarcokat.

A bemelegítést Fodor Rajmund olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi vízilabdázó együtt végezte a BVSC sportpályáján 700, terézvárosi iskolába járó diákkal. Az MDSZ-nek a fővárosi mellett két további kiemelt eseménye lesz ezen a napon, Egerben és Kisvárdán. Az eseménysorozat #BEACTIVE Európai Sporthét keretein belül, az Erasmus+ és az Emmi egészségügyért felelős államtitkárságának támogatásával valósulhat meg.

Az MDSZ a megnyitón díjazta a korábbi legszínesebb programokat kínáló és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat, valamint azokat az intézményfenntartókat, települési és területi önkormányzatokat, megyei diáksport szervezeteket és a diáksport hálózati tagokat is, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap hagyományainak ápolásáért és népszerűsítéséért.


(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)