Anya-lánya

Próbáljunk ki egy új receptet!

A serdülők számára a kamaszkor egyik legnehezebben emészthető része az alá-fölé rendeltségi viszony. Saját akarattal és véleménnyel rendelkeznek, amit érvényesíteni is szeretnének, ezért különösen érzékenyen érinti őket, ha dirigálnak nekik. Egy közös főzésnél a legtöbb esetben az anyuka több évtizedes tapasztalattal felszerelkezve osztja ki a feladatokat, egy új recept kipróbálásánál viszont teljesen egyenlőek az erőviszonyok: mindenki a nulláról indul. Ettől máris élvezetesebb lesz a közös főzés, amely igazi felfedezni valókat rejt magában.

Tartsunk szépségnapot!

Az átlagosnak tűnő program pikantériája itt is a csapatmunka: osszunk meg egymással különböző szépségápolási tippeket! Érthető, hogy a generációs különbség miatt mindkét fél szemében más a szép és a trendi; a tini szerint anya barna rúzsa tök ciki, és nem érti a highlighter funkcióját sem. A lényeg, hogy a saját bőrápolási- és sminkelési szokásainkat dobjuk be a közösbe és tanítsunk praktikákat, miközben közelebb kerülünk egymáshoz.

Alkossunk közösen!

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, a lényeg azonban, hogy valami a mi kezünk gyümölcseként szülessen meg. Ültessünk el egy aprócska magot, amit aztán felváltva gondozunk, és amiből a szemünk láttára serken ki egy új élet. Ha muzikális család vagyunk, írjunk közösen egy dalt, esetleg művészlelkek révén fessünk, rajzoljunk közösen vagy rakjunk ki egy jókora puzzle-t amit aztán dekorként is felhasználhatunk. Csináljunk valami csajosat, szépet és egyedit, ami csak a miénk!

Apa-fia

Tanítsunk neki valami újat!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire nagy jelentőséggel bírnak a szülő által megtanított készségek. A tini – hiába a lázadó hangulat – felnéz a szülőre és követi őt, ezért, ha megtanítjuk valamire, aminek később nagy hasznát veheti, hálával gondol majd vissza a közösen töltött időre. Lovaglás, íjászat, horgászat vagy bármely más férfias sport, hangszer- vagy nyelvtanítás tökéletes apa-fia program lesz és mivel a tanulási idő hosszabb ideig tart, így lesz lehetőség a rendszeres "csapatépítésre" is.

Jöjjenek a szerelmes sztorik!

Az apa-fia sztorik ideje, amikor nyugodtan beszélhetünk a "csajozásról", az első szerelmünkről, a csalódásunkról. Persze csak olyan lazán, "mint férfi a férfival", de a személyes történetek megosztásakor gyermekünk ösztönösen közelebb érzi majd magát hozzánk, illetve arra is remek ez az alkalom, hogy az emberi kapcsolatok értékeire és fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Fedezzük fel a természetet együtt!

Biciklizés, túrázás, evezés vagy egy közös kocogás összehozhat minket, emellett pedig a mozgásban gazdag, fitt életre is szoktatja a tinit, aki ebben a korban különösen hajlamos a kanapét választani egész napos társául. Természetesen a közös családi mozgás még inkább összekovácsolhatja a rokonságot, de szükség van a saját nemű szülő egyedüli társaságára és kiemelt figyelmére is, hiszen vannak dolgok, amiket csak apával lehet megbeszélni.

(fotó: Shutterstock)