Szerepcsere

A Mi kis családunk videósorozatunkból ihletet merítve ajánlunk egy nagyon izgalmas játékot. Az otthon betöltött szerepek általában jól működnek, mégis előfordulhat, hogy egy-egy feladat időnként terhes a családtagok számára. Vegyük le ezt a súlyt egymás válláról, és bújjunk a másik bőrébe egy nap erejéig! A nap végére teljesen más szemüvegen át láthatjuk a világot! Ez a gyakorlat egészen új színt vihet családunk életébe, fejleszti az empátiánkat és számos konfliktust feloldhatni.

Örömzenélés

Ki mondta, hogy csak egy szórakozóhelyen lehet bulizni? A zene otthon is összehozza az embereket. Tegyük le a telefont, és perdüljünk táncra a nappali közepén! Előkerülhetnek a sarokban porosodó hangszerek, a rég elfeledett kedvenc dalok, énekeljünk, mozogjunk, örömzenéljünk! Köztudott, hogy a muzsika jót tesz mind a testi, mind a szellemi egészségnek, többek között stresszcsökkentő hatással is bír, ami ezekben a gondterhes időkben különösen nagy kincs. Van egy mondás: „éneklés közben nem lehet félni.” Ennek mentén hagyjuk, hogy távozzanak belőlünk az aggasztó gondolatok, és adjuk át magunkat a zene, a tánc erejének!

Édes kis figyelmességek

Az ünnepek közeledtével olyan ajándéktippet adunk, amihez nincs szükség se komoly kiadásra, se nagy energiabefektetésre. Készítsünk „szívesség-kuponokat”! Színes papírokra írjunk rá olyan kedves gesztusokat, amelyekkel örömöt lophatunk egy-egy családtagunk szívébe. Vállaljunk át egymástól egy kis házimunkát: „Ma én mosogatok”, vagy a „Fürdőszoba takarítása az enyém” címmel, vagy adjunk „Hatalmas ölelés” és „Lélekerősítő masszázs” kuponokat a hétköznapok terhei alatt megfáradt szeretteinknek. Kreativitásunknak csak a fantáziánk szabhat határt, ezekkel a figyelmességekkel pedig garantáltan feltölthetjük egymás „szeretet-tartályát”.

Minőségi idő

Nem csak a jó munkához, hanem a jó kapcsolatokhoz is valódi, értékes idő kell. A generiációk közötti szakadékok pedig sokszor megugorhatatlannak tűnnek, hiszen minél nagyobb a korkülönbség, annál kevesebb a közös pont. Ám ezek nagy része mégis áthidalható, méghozzá egy kis odafigyeléssel és nyitottsággal. Milyen sorozatokat szeret a nagyi? Lehet, hogy az egyik kedvence a mi figyelmünket is megragadná, és máris lehetne egy közös favorit, amit olykor együtt nézhetünk. Apa szeret sakkozni, de mi idegenkedünk tőle? Mi lenne, ha mégis egy játszma erejéig próbára tennénk magunkat? Talán ráébrednénk, hogy több a közös bennünk, mint gondoltunk volna. Sokszor elkényelmesedünk a saját kis világunkban és elfelejtünk nyitottak maradni egymás iránt, pedig amint igent mondunk valami ismeretlenre, máris számos új ajtó nyílhat meg előttünk!

Csak pozitívan!

Az alábbi kis gyakorlat a pozitív hozzáállást erősíti, amire most talán még nagyobb szükségünk van, mint valaha. A család minden tagját vonjuk be a játékba. Üljünk körbe, majd válasszunk ki két főt. A feladat, hogy a két fél félrevonulva megosszon egymással egy-egy személyes történetet. Visszatérve pedig meséljék el egymás történetét a család többi tagjának, de úgy, hogy csak a pozitívat emelik ki belőlük. Ezután mindenki kerüljön sorra párosával. A következő szint lehet, amikor kifejezetten negatív történeteket mesélünk el, és ezekben próbáljuk a pozitív részeket megtalálni. Egy ilyen feladat rengeteget segíthet abban, hogy optimistábban tekintsünk a világra és vele együtt a jövőnkre is.