Mindenki számára létezik egy olyan táv, amit teljesíteni tud

– Ez a maraton az egyik legnagyobb sportesemény, és a szívemnek kedves, igyekszem minden évben részt venni a családommal rajta – mondta Novák Katalin. – A futóverseny nemcsak a maratonról és a maratonistákról szól, hanem arról is, hogy mindenki számára létezik egy olyan táv, amit teljesíteni tud. Ez az esemény pedig lehetőséget ad arra, hogy együtt mozogjon a család. A futás az egyik legjobb közös program, olyan élmény, ami összekovácsolja a családtagokat, erősíti a kapcsolatot a házastársunkkal, emellett pedig az egészséges életmód része – hangsúlyozta az államtitkár.

Novák Katalin arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, ha másként nem, akkor idén csak szurkolóként, jövőre pedig talán már versenyzőként. Az útvonal során az egész fővárost bejárják a versenyzők, így a 42 kilométer alatt megcsodálhatják Budapest szépségeit is.

– Rengeteg családosra számítunk idén is. Biztatok mindenkit, hogy hozzák el a gyerekeket és a nagypapákat, nagymamákat is! – mondta, majd arról is beszélt, hogy kedves versenyszáma a váltó, ahol 4x2 kilométeres távot futhatnak a csapatok.

– A családunknak pont ideális ez a szám: a férjem és a három gyermekünk váltja egymást, miközben én lefutom a teljes távot. Ez jó alkalom a beszélgetésre is, miközben próbálok mindenkinek a saját tempójához igazodni, ami nem könnyű feladat – számolt be az államtitkár.

Felidézte, hogy három éve maga is teljesítette a maratoni távot, amely ma már hihetetlennek tűnik számára. A kormányban legalább öt-hat miniszter van, akik rendszeresen futnak, akár hosszú távokat is.

– Igyekszünk jó példát mutatni és a saját életünkben is gyakorlattá tenni a rendszeres mozgást és az egészséges életmódot – mondta Novák Katalin, azzal a megjegyzéssel: minden ember hosszútávfutó, csak még nem jutott el odáig, hogy ezt megtudja.

Mindenki győztes, aki célba ér

– Sokan mondhatják azt, hogy már megint egy futóverseny. De a magyarországi 1000-1200 futóverseny között ez azért különleges, mert ez kifejezetten a maratoni távról szól. A maratoni ugyanis az utolsó táv, amit egy átlagember a munkája és a családja mellett teljesíteni tud, és erre a teljesítményére hihetetlenül büszke lehet. Ezt ugyanis csak néhány millió ember futja le évente a világon – mondta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója.

Hangsúlyozta, hogy a SPAR Budapest Maraton – amelynek idei jelmondata: Félmilliárd futólépés Budapesten – a tavaszi Vivicitta mellett a legnagyobb sportesemény Magyarországon, körülbelül 30 ezren indulnak rajta, és 10-12-szer nagyobb, mint egy átlagos magyarországi futóverseny.

Szeptember 28-án és 29-én 12 különböző távon rendeznek versenyt, 90 országból összesen körülbelül 50 ezer résztvevőre számítanak a szervezők.

A szeptember 28-ai, szombati rövidebb távokra több mint 1000 családot és több ezer diákot várnak, tavaly például 7000 iskolás vett részt az eseményen. 9 órától először a 10 kilométeres futás rajtol, ezen a napon rendezik meg többek között a minimaratont, a sulifutamokat, a családi futást és az esélyegyenlőségi futamot. Másnap, vasárnap szintén 9 órakor indulnak a maratonisták és egy 30 kilométeres táv is található a programban. A rajt és a cél a Pázmány Péter sétányon, az ELTE Lágymányosi Campus előtti szakaszon lesz. A futók között indul sok színész, tanár, informatikus, mérnök és zenész is.

– Futással ünnepeljük a maratont, és a rövidebb távú futókkal együtt ünnepelünk – mondta Kocsis Árpád. A tavalyihoz hasonlóan minden célba érkező érmet kap, mert azt valljuk, amit a maratonra is szoktunk mondani: mindenki győztes, aki célba ér. A Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója hozzátette: készült egy applikáció is, amelynek segítségével 2 tonna papírt spórolnak meg a szervezők, mivel a verseny információit nem nyomtatják ki, a sportolók a mobiljukon juthatnak hozzá a tájékoztatóhoz.

A futás bárki számára könnyen, ingyen elérhető

– Büszkék vagyunk arra, hogy a SPAR Magyarország 2008 óta az ország legnagyobb sporteseményének névadó szponzora. A futás ugyanis olyan sportolási mód, amely bárki számára könnyen, ingyen elérhető – mondta Maczelka Márk, a cég kommunikációs vezetője. – Az eseményen az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadással várjuk az érdeklődőket, és a jótékonyság jegyében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sátránál pedig mesekönyveket gyűjtünk a rászorulóknak.