Természetesen örülünk, amikor a kisbabánk napról napra ügyesedik, de ezzel sajnos együtt járnak a hajmeresztő kúszó-mászó mutatványok is, melyek kivitelezési módja örök rejtély marad számunkra. Ilyenkor persze az aggódó szülő legszívesebben habszivacsra cserélne minden létező felületet és bútordarabot a ház területén, de ez nyilván nem kivitelezhető. Így jobb híján rohan a bababoltba, ahol rengeteg féle-fajta bababiztonsági eszköz kapható.

1. Amikor már megfordul…

A hasáról a hátára, valamint a hátáról a hasára forduló babát már nem szabad egyedül hagyni az ágyon. A csecsemők egy része ugyan jól elvan a kiságyban is ennyi idősen, de a picik általában igénylik a társaságunkat. Ráadásul az ágy az alvás színtere, nem a játéké, ezért a babakarám jó megoldás lehet, hogy amikor épp nem alszik, akkor ott a nappaliban szabadon forgolódhat. Az első pár hónapban még hatalmasnak tűnhet, de hosszútávú befektetésként érdemes rá tekinteni, mert akár egyévesen is simán eljátszik benne a kicsi, amíg mi például a konyhában főzünk. A nagyméretű puha játszószőnyegek is megfelelőek még ilyenkor, hiszen egyelőre az a cél, hogy fordulásnál ne a földön koppanjon a baba feje.

2. Amikor áll a pici…

A kicsik egy része akár hathónaposan is feláll, és biztos, hogy ha asztal vagy szék van a közelükben, akkor megpróbálnak abba kapaszkodni. Ekkor már szükség lesz jó minőségű élvédőkre. Érdemes olyat venni, ami az asztal széleire is ragasztható, nem csak a sarkaira. A komódokat, polcokat és a szekrényeket mindenképpen rögzítsük a falhoz, nehogy magára rántsa azokat kapaszkodás közben. Ha üvegasztalunk van, érdemes lecserélni egy masszív fára, vagy farostlemez asztalra. A könnyen boruló székeket pedig stabilabbakra.

3. Kúszó-mászó

A tisztítószereket és a gyógyszereket tegyük olyan helyre, ahol a gyermek nem férhet hozzájuk.

Itt kezdődik az igazán szülőt próbáló időszak. A picik még nincsenek tudatában, mi veszélyes, mi nem. Egyetlen céljuk mindent minden szögből megvizsgálni és felfedezni. Ekkor érdemes beszerezni a konnektorvédőket, valamint a fiók- és szekrényzárakat. A fiók tartalmának kiürítése ellen vegyünk a fiók belsejébe szerelhető pántokat a külső, ragasztós változat helyett – kb. 2 perc ugyanis egy jó erőben lévő kisgyermeknek ezek leszerelése. Vehetünk biztonsági rácsot is, amivel a lépcsőtől védjük a kicsit, vagy épp a nemkívánatos helyektől tarthatjuk távol, mint a konyha. Az ajtókra tegyünk becsapódásgátló szivacsot, vagy műanyag kitámasztót.

A tisztítószereket és a gyógyszereket tegyük olyan helyre, ahol a gyermek nem férhet hozzájuk. Legjobb elzárni őket egy magasabb szekrénybe. Ha a kicsi bejáratos a konyhába, akkor vegyünk tűzhelyzárat is, ami megakadályozza, hogy magára rántsa a forró ételt. Pakoljuk el a polcokról a törékeny díszeket, vagy az apró méretű tárgyakat. Ne essünk abba a hibába sem, hogy teljesen kipakolunk a szekrények vagy a polcok alsó részéből, hiszen ilyenkor instabillá válhat a szerkezet, ami a rögzítő csavarokat is meglazíthatja.

4. Fut, szalad

mindentől megóvni a kis felfedezőket nem lehet és nem is kell

Nagyjából egyéves korára éri el a gyermek azt a fejlettségi szintet, amikor ténylegesen elindul. Ebben az életkorban azzal tehetjük a legtöbbet, ha megtanítjuk, mit szabad és mit nem. Mutassuk meg, mi hogyan működik, miként használható biztonságosan! Egyszerű tőmondatokban, határozott hangon mondjuk el, mi a veszélyes rá nézve. Ne hagyjuk magára a gyermeket hosszú percekre, mert a legbababiztosabb otthonban is megtalálja a totyogó a gyenge láncszemet, és egyszer csak arra érkezünk vissza a szobába, hogy kimászott a babakarámból és az asztal tetején egyensúlyoz. Ugyanakkor nem szabad túlzásokba sem esni, és állandóan a lehetséges veszélyforrásokat lesni, hiszen mindentől megóvni a kis felfedezőket nem lehet és nem is kell.

(fotó: Shutterstock)