18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között, négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott – állapította meg a Brit Pszichológiai Társaság kutatása.

– Ezt a növekedést azonban nem magyarázza a motiváció hirtelen elvesztése, a válasz ennél sokkal bonyolultabb, nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni – idézte be a BBC hírportálja a kutatást.

– Azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly, akiknél nagy az elhízás genetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot – írták a kutatók.

Az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák: a túlsúlyuk miatt specialistát felkeresők majdnem fele számolt be nehéz gyerekévekről.

A kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy ha a kampányok és az egészségügyi szakemberek megszégyenítik az embert a testsúlya miatt, az gyakran még több evéshez és hízáshoz vezet.

A tudósok szerint úgy kell megközelíteni az elhízás kérdését, ahogy a dohányzásét, ám azt nem támogatják, hogy az elhízást betegségnek minősítsék, mert ezzel elterelnék a figyelmet arról, hogy a viselkedésen sikerrel lehet változtatni.

(fotó: Shutterstock)