Egy átlagos nyári napon a budapesti Kossuth téren is nagy hőmérsékelt-különbséget lehet mérni: míg a Kossuth-szobor melletti andezitfelületen mért hőmérséklet 35,4 Celsius-fok volt, addig közvetlenül mellette egy világos mészkőburkolat csak 30,8 fokot mutatott. A majdnem 5 Celsius-fok különbséget szabad kézzel is lehetett érezni - mondta Komondi Tibor okleveles építőmérnök.

Ez a városi hősziget abból alakult ki, hogy az egyes felületek hőmérséklete nyáron magasabb, mint a levegőé, így ezek a burkolatok melegítik azt.

A Tisza István-szobornál lévő fémfelület ugyanezen a napon, 49,5 Celsius-fok volt, viszont a téren egy világos, fém járófelület, amely sokkal inkább visszaveri a napfényt csak 36,2 fokra melegedett fel – folytatta Komondi Tibor.

A Duna-parton lévő mészkő zúzalékos aszfalt mivel világosabb színű nem melegedett fel annyira, így a mérésekor csak 37 fokot mutatott a hőmérő, szemben a normál bazalt zúzalékos aszfalttal, amely sötétebb színe miatt jóval melegebb volt.

A mérésekből arra lehet következtetni, hogy várostervezéskor egyáltalán nem mindegy, hogy a burkolatokat milyen színű és fajtájú anyagból készítik, hiszen a hősziget hatása ennek megfelelően alakul majd – fejezte be Komondi Tibor.

(fotó: Shutterstock)