A sikeres gyermeknevelésre leselkedő legnagyobb veszélyt a neves gyermekpszichológus, David Paltin szerint a szülők egymás iránti szolidaritásának hiánya jelenti. Ha a szülők gyermeknevelési elvei nem egyeznek, pláne, ha ennek látható jelei is vannak – például a másik szándékainak félreértelmezése vagy ellenséges hangulat –, az sokat árthat a gyermeknek.


Időnként természetesen elkerülhetetlenek a szülők közötti viták. „Nem az a kérdés, hogy a szülők között vannak-e viták, hanem az, hogy ezeket érzékeli-e a gyermek” – fogalmazott David Paltin.


A szakértő szerint a következetes gyermeknevelés érdekében elengedhetetlen, hogy az elveket a szülők négyszemközt átbeszéljék, elmondják a saját véleményüket, meglátásaikat a másiknak, és próbálják addig közelíteni a véleményeiket, amíg kompromisszumra nem jutnak.


Beszélgetni kell az otthonról hozott mintákról


Deliága Éva gyermekpszichológus szerint a pároknak már gyermekvállalás előtt beszélgetniük kell egymással az otthonról hozott családi mintákról és a gyermeknevelési elképzeléseikről.


Érdemes megvizsgálniuk a régi, kapott mintákat, majd feltenni maguknak a kérdést, hogy vajon jól van-e így, vagy szeretnének változtatni néhány dolgon – fogalmazott a szakember.


A gyermekvállalás előtt álló vagy kisgyermeket nevelő fiataloknak tudatosan meg kell vizsgálniuk azokat a mintákat, amelyeket magukkal hoztak gyermekkorukból, és ki kell alakítaniuk azt a közös értékrendet, amelyet képviselni szeretnének.


Természetesen nem egy egyszeri beszélgetésre van szükség. A baba megszületése után is rendszeresen meg kell állni egy-egy pillanatra, beszélgetni egymással elvekről, hozott mintákról, és együtt kell megtalálni a közös véleményt. Ha pedig ez nehezen megy, érdemes szakembertől segítséget kérni.


A gyermekpszichológus elmondta, hogy a gyermekek a szülői minták követésére születésüktől fogékonyak, még a kamaszkor után is.

„Ez egy mindig zajló, szinte észrevétlen folyamat” – fogalmazott.


"Nem a szavak útján tudjuk a gyermekeknek elmagyarázni, hogy mit hogyan kellene tenniük. A gyermekek ugyanis látják a példát maguk előtt, és tudattalanul is azt fogják másolni, utánozni” – fogalmazott Deliága Éva.


Vagyis ha a szülők gyermeknevelési elvei szilárdak, és következetesen kitartanak mellettük, azok meglátszanak a cselekedeteiken is. Miközben pedig ezeket utánozzák a gyermekek, valódi útravalót kapnak az élethez.