Minden szülő büszke a gyermekére attól a pillanattól kezdve, hogy megszületik. Tökéletesnek látjuk minden pillanatban, és a boldogságunkat legszívesebben világgá kürtölnénk. Sok szülő szó szerint ezt teszi.

– Teljesen természetes igénye a szülőnek, hogy a családi pillanatokat szeretné megörökíteni valamilyen formában, gondoljunk csak a régi kastélyok gyermekfestményeire – kezdi Kovács Anna Sára, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője.

Sok szülő élete tényleg a gyermeke körül forog. Ez sok esetben egyfajta beszűküléssel, és a külvilággal való kapcsolatkereséssel jár.

– Azóta azonban olyan technológiai változás történt, ami lehetőséget nyújt arra, hogy azokat a képeket, amiket anno vaskos albumokban tartottunk, és csak a vendégségbe érkezők láthattak, ma már akár ismeretlenekkel is megoszthatjuk a világhálón. A kiindulópont a szülői büszkeség, és az, hogy a kisgyermekes – főleg elsőgyermekes – szülőknek tényleg a gyermekük körül forog az életük. Ez sok esetben egyfajta beszűküléssel, és a külvilággal való kapcsolatkereséssel jár, amire jó apropóul szolgál az édes babafotók megosztása, hiszen arra szinte azonnali visszajelzést kapnak a környezetüktől.

Sérül az emberi méltósághoz való jog

Jó lenne, ha belegondolnánk abba, hogy mi mindennek tesszük ki gyermekünket azért a pár másodpercnyi elégedettségért, amit a lájkok sokasága láttán érzünk.

– A magyar hatályos törvények értelmében az én személyiségi jogaim közé tartozik, hogy eldönthetem, készülhet-e rólam fénykép vagy videófelvétel, és az megjelenhet-e rólam – világosít fel Anna Sára.

– Cselekvőképes állampolgárként ezek közzétételéhez hozzájárulhatok. A gyermekek jogi értelemben korlátozottan cselekvőképesek vagy cselekvőképtelenek, ezért a szülő felelőssége, sőt kötelessége az, hogy segítse őket a személyiségi jogaik, a magánélethez való joguk érvényre juttatásában. Épp ezért faramuci állapot, amikor pont a szülő kezd el a gyermekéről képeket posztolni különböző közösségi oldalakon. Ráadásul nem szabad elfeledkeznünk az emberi méltósághoz való jogunkról sem, ami ellen vét az a szülő, aki viccesnek vélt eséseket örökít meg videón, vagy felveszi, hogy milyen képet vág a kicsi, amikor citromot etetnek vele, majd feltölti őket népszerű videómegosztó oldalakra. Lehet, hogy a felvétel soha nem is volt vicces a gyermek számára, de ha ez még nagyobb korában is a neten kering, elérhető, sőt osztható a szülei oldalán, akkor fennáll a veszélye, hogy igencsak sérül az érintett emberi méltósághoz való joga.

Milyen példát mutatunk?

– A gyermeknek el kell érnie egy olyan korhatárt, amikor felelősen el tudja dönteni, mi az, amit szeretne megosztani magáról a közösségi média felületein, mi az, amit szeretne visszavonni – mondja a szociológus.

Vajon az a serdülőkorú gyermek, aki úgy nőtt fel, hogy kicsi kora óta minden lépését megörökítik és felteszik az internetre, milyen tudatossággal posztol majd a saját életéről?

– Ugyan 13 éves kortól hozhat létre saját fiókot egy gyermek, mégis nagyon nehéz megítélni, mi az a kor, amikor valóban megérti, mivel jár az, ha az édesanyja vagy édesapja posztol róla, vagyis mikortól mérvadó a beleegyezése. Ennek kapcsán újabb kérdés vetődik fel: vajon az a serdülőkorú gyermek, aki úgy nőtt fel, hogy kicsi kora óta minden lépését megörökítik és felteszik az internetre, milyen tudatossággal posztol majd a saját életéről? Valószínűleg kevésbé szűri meg, milyen információt oszthat meg biztonsággal saját magáról, hiszen nem látott megfelelő példát.

Ezáltal nagyobb eséllyel válhat kortárs zaklatás áldozatává, amihez akár az is elegendő, hogy az iskolatársak régi fotókra vagy videókra bukkannak a neten.

Jó lenne, ha a gyermekünk az első okostelefonjával együtt tudatos online jelenlétre vonatkozó tanácsokat is kapna a szülőtől, de ez elég furcsa elvárás, ha az azt megelőző tíz évben a szülő is úton-útfélen posztolt a gyermekéről. Végig kell gondolni, milyen hosszútávú következménye lehet egy ártalmatlannak tűnő cuki pancsolós babafotónak is.

Veszélyes információk

A kortárs zaklatás csak egyike azoknak a veszélyeknek, amiknek kitehetjük gyermekeinket az átgondolatlan posztolással.

– Nem szeretnék senkit sem riogatni az internet veszélyeivel, de akár az is előfordulhat, hogy gyermekünk nyaralós, fürdős képei illetéktelen kezekbe kerülnek. Nem kell bemutatni senkinek, mire használják a gyermekfotókat a dark weben, de nem is kell ilyen messzire mennünk: sosem tudhatjuk, hogy az innen-onnan visszaigazolt, akár 1000 feletti ismerősünk közül ki milyen ember. A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket, zaklatásokat az esetek döntő százalékában olyan ember követi el, aki rokon vagy családi barát.

A képek mellett sajnos gyakran eláruljuk a kisgyermek ovijának, bölcsijének a helyét is. Nem szabadna reklámozni a rokoni kapcsolatokat, a születésnapokat, különórákat, programokat, mert ezek mind-mind olyan információk, amelyekkel könnyen a gyermek bizalmába férkőzhet olyasvalaki, aki árthat a szemünk fényének. Kicsit olyan ez, mintha elfeledkeztünk volna az egyik legfontosabb alapszabályról: ha minden ismerősünk tudja, hogy nyaralunk, akkor minden ismerősünk tudja azt is, hogy senki sincs otthon. A megosztási kényszerrel azt érjük el, hogy folyamatosan látjuk, ki, mikor, mit csinál a családjával.

Így posztoljunk helyesen!

– Ideális esetben nem lájkvadászat céljából posztol a szülő a gyermekéről, hanem valóban egy boldog pillanatot szeretne megosztani a szeretteivel. Célszerű a szűk család, baráti kör, azaz bizalmi kör számára létrehozni egy zárt csoportot, amiben bátran kommunikálhatunk egymással. Itt helye lehet a kisgyermekekről készült képeknek is. Nagyon jó megoldás az is, ha nem nyilvános blogot vezetünk, amit szintén csak a hozzánk valóban közel állóknak teszünk elérhetővé.

Sosincs késő rájönni, hogy talán túl sok információt osztottunk meg a gyermekünkről. A mások által lementett képeket már sajnos nem tudjuk visszavenni, de a saját oldalainkon található képeket, videókat, bejegyzéseket bármikor elzárhatjuk a nyilvánosság elől. Úgy gondolom, már azzal is sokat teszünk a gyermekünkért, ha a saját kortársai nem találják meg a neten a babafotóit. Biztosítsunk lehetőséget arra, hogy a gyermekünk bármikor visszavonhassa a netes megjelenését, és kiléphessen ebből a történetből.

Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek: Leszel a barátom?; Csellengés akarva vagy akaratlanul

(fotó: Shutterstock)