A fizetés nélküli szabadságon lévők is igényelhetik a Babavárót és a CSOK-ot - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A fizetés nélküli szabadságon lévők is igényelhetik a Babavárót és a CSOK-ot

MTI, csalad.hu
2020. ápr. 8. 10:55
Támogatások, kedvezmények

Nem szűnik meg a biztosítási jogviszonya azoknak a munkavállalóknak, akiket fizetés nélküli szabadságra küldtek, így továbbra is van lehetőségük arra, hogy igényeljék a Babaváró Támogatást, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt vagy a Falusi CSOK-ot.

Nem szűnik meg a biztosítási jogviszonya azoknak a munkavállalóknak, akiket fizetés nélküli szabadságra küldtek – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Ez különösen fontos lehet azoknak, akik Babaváró Támogatást, Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) vagy Falusi CSOK-ot szeretnének igényelni a közeljövőben. Ezen támogatások igénylésének ugyanis feltétele, hogy a házastársak vagy élettársak közül legalább az egyik fél rendelkezzen a minimálisan meghatározott idejű társadalombiztosítási jogviszonnyal.

Alapvetően ugyanis a törvény azt mondja ki, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt szünetel a társadalombiztosítás. A rendkívüli helyzetben viszont a kormány döntése szerint nem szűnik meg a tb-jogosultság azoknál, akiket fizetés nélküli szabadságra küldtek, és így nem kell maguknak fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami idén havonta 7710 forint.

(fotó: Shutterstock)