A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.  

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.  

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk.

Az 1989-ben alapított NEXON egy magyar tulajdonú, bér- és humán-ügyviteli szoftverek fejlesztésével, valamint HR szolgáltatásokkal foglalkozó társaság. Jelenleg több mint háromszázan dolgoznak a vállalatnál, amely mára a szakma hazai piacvezetője. A programozó matematikus végzettségű Ocskay Szilárd ügyvezető igazgató a kezdetektől egyengeti a töretlenül családbarát cég útját, de a fókusza már a generációváltáson van.

Mi motiválta, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?  

– Szerető és bátorító értelmiségi környezetben nőttem fel. Édesapám elektromérnök, édesanyám földmérőmérnök, gyakorlatias gondolkodással indítottak útnak. Fiatalon még kémikus, fizikus, majd csillagász szerettem volna lenni, de végül programozó matematikusként végeztem. Itthon a 80-as években jelentek meg a személyi számítógépek, és ez a változás szerettette meg velem igazán a munkámat. A rendszerváltás légköre és a cégalapítás lehetősége is nagyon ösztönző volt.  

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?  

– Az a döntés, hogy sikeres programozóból cégvezetővé váljak, alapvetően határozta meg a NEXON fejlődését. A cégalapításkor még úgy gondoltuk a társammal, hogy 15, legfeljebb 20 emberrel fogunk együtt dolgozni. Nem gondoltam volna, hogy cégvezető leszek. Ki kellett lépnem a komfortzónámból, ami óriási váltás volt a számomra.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?  

– Az utóbbi években kifejezetten azt figyeltem más cégeknél, hogy a hosszabb távollétet követően hogyan integrálják a csapatukba a visszatérő munkatársat. Nemrég egy külső ötlettől vezérelve rendeztük meg a céges nyílt napot a nálunk dolgozók gyermekei számára. A világjárvány alatt sokan szerveztek virtuális sport- és egészségmegőrző programokat, mi is indítottunk ilyet és minden várakozásomat felülmúlta ezek sikere.  

Családbarát szempontból miben egyedi az Ön által vezetett szervezet?  

– A 30 év alatt néhány fős cégből egy több mint 300 főt foglalkoztató vállalattá nőttük ki magunkat, de végig fontosnak tartottuk, hogy megőrizzük a barátságos, családias légkört. Nem csak a munkatársainkat, de a családtagjaikat is bevonjuk a vállalati programjainkba és a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységeinkbe. Közösen juttatjuk el az adományainkat, főzünk a rászorulóknak vagy látogatjuk végig az általunk támogatott alapítványokat, és óvodákat.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?  

– A családi napokat említeném. Az elsőt még 20 éve rendeztük, idén pedig már több mint ötszázan vettünk részt rajta. Voltunk már sétarepülésen, fogathajtáson, sárkányhajózáson, és ökörsütésen is. Általában sok tucat programból lehet választani, a gyerekeknek külön játékokkal készülünk, nekem pedig nagy öröm, amikor együtt látom a munkatársainkat és a közösségünk erejét.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az Ön számára?  

– Közel hetven tételből áll a céges intézkedéscsomagunk. Rugalmas, az egyéni igényeket figyelembe vevő a foglalkoztatási gyakorlatunk. Támogatjuk az atipikus munkavégzést, akár a rugalmas, akár a távmunka tekintetében, amelyet az élethelyzetüknek megfelelően a kisgyermekes szülők kifejezetten szeretnek.  

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?  

– A XXI. századi pszichológia szerint a boldogságnak három fő összetevője van: a pozitív érzelmek megélése, a tartalmas élet élménye és az elmélyült cselekvés lehetősége. Egy sikeres és társadalmilag is hasznos cég mind a három komponensben fontos szerepet játszhat és hozzá tud járulni a munkavállaló boldogulásához. Ha ilyen körülményeket teremtünk a munkahelyen, sokkal kiegyensúlyozottabb, pozitívabb szemléletű lehet a világunk.  

Ön mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?  

– Nyugdíjasként már egyre inkább. Fiatalabb koromban napi 16-18 órát könnyedén ledolgoztam, de ma már ez elképzelhetetlen és nem is szükséges számomra. Ami most lebeg a szemünk előtt, hogy felkészítsük az új cégvezető réteget a korszakváltásra, hogy átadhassuk a stafétát az utódoknak, én pedig egyre több időt tölthessek aktív pihenéssel.  

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?  

– Nálunk is általánossá vált, hogy részben otthonról dolgoznak a munkatársaink, így az irodai környezet kihasználtsága csökkent. Éppen aktuális kihívás az ún. desk sharing rendszer bevezetése az egyik részlegünknél. Magyarán itt nem lesznek dedikált munkahelyek, mindenki változtathatja a helyét az irodán belül. A modern technológia nagyban támogatja ezt, hiszen mobil eszközökkel is csatlakozhatunk a hálózatunkhoz, a felhő alapú alkalmazásainkhoz. Ugyanakkor tudom, hogy nem mindenkinek lesz könnyű befogadni ezt a változtatást.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?  

– A világbéke, az éghajlati katasztrófa elhárítása, és a felvilágosult, józan ész elterjesztése. Jelenleg mindhárom területen vesztésre állunk. Komolyabbra fordítva: a szakmánkból kifolyólag tisztában vagyunk a bér és munkajogi szabályok működésével és következményeivel. Konkrét ötletekkel is készek lennénk együttműködni olyan hatékonyabb jogszabályok megszületése érdekében, amelyek egyaránt védik a munkavállalót és a munkáltatót, és közben ösztönzőleg hatnak a családok és a társadalmunk számára.