A kormány családi bölcsődék létrehozására kiírt pályázata alapján – 465 millió forint támogatásból – 726 új családi bölcsődei férőhely létesül a következő évben - írja a Blikk.hu. A bölcsődefejlesztésekkel azok a családok kapnak segítséget, ahol a szülők dolgoznak, vagy a dolgozó szülő egyedül neveli 3 év alatti gyermekét.

Novák Katalin (41) család- és ifjúságügyért felelős államtitkár korábban elmondta: a fejlesztések célja, hogy a családok biztonságban tudhassák a gyermekeiket, illetve az, hogy a lakóhelyükhöz minél közelebb tudják megoldani gyermekeik felügyeletét. A bölcsődei ellátórendszer 2017. január 1-jén alakult át, így a szülők már többféle bölcsődetípus közül választhatnak. A hagyományos bölcsődék mellett megjelentek a minibölcsődék, a családi és munkahelyi bölcsődék is.

– Jelenleg mintegy 50 ezer, bölcsődei ellátást biztosító férőhely van, míg 2010-ben csak 32,5 ezer férőhely volt. A kormány célja, hogy a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2022-re 70 ezerre nőjön. 2010-hez képest több mint háromszorosára emelkedett a bölcsődék működtetésére szánt költségvetési támogatás összege, valamint bölcsődefejlesztésre csak 2019-ben közel 104 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek eredményeként mintegy 8800 új férőhely létesülhet – mondta Novák Katalin.

A Blikk ellátogatott az érdi, Szülők Háza magánbölcsődébe, ahová 20 hetes koruktól 3 éves korukig járhatnak a kisgyermekek. A kis létszámú, 5-7 fős csoportokban barátságos, otthonos légkör várja a gyermekeket. A családi bölcsődében a beszoktatás személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához. A Szülők Háza-program vezetője és a Szülők Háza-módszertan kitalálója, Regős Judit mesélt arról, mikor és hogyan tudják növelni a férőhelyeket a családi bölcsődéikben, amelyből jelenleg három működik, ám terveik szerint Érden, Győrben és Budapesten is nyitnak új családi bölcsődét.

Nemcsak a szülők, hanem a bölcsődék is kapnak támogatást, hogy több férőhely legyen. Itt, az érdi egységben például az egyik játszószobát alakítjuk majd át, így egy új családi bölcsődének lehet helye. A támogatásból ágyak, bútorok, játékok, berendezések is vásárolhatók – mondta Regős Judit.

– Amennyiben a gyerekek létszáma a duplájára nő, szükség lehet nagyobb hűtőszekrényre, mosogatógépre, illetve a mellékhelyiségeket is bővíteni kell. Sok családi bölcsőde ezt a támogatás nélkül nem tudná finanszírozni – mondta a Szülők Háza-program vezetője, aki az alapítvány módszertanáról is mesélt.

– Immár 15 éves múltra tekint vissza a Szülők Háza-módszer, amit alkalmazunk. Fontos, hogy nálunk nem csak a kisgyerekek fejlődése kap nagy figyelmet, hanem a szülőkre is figyelünk. Vannak külön programok a számukra. A Szülők Háza igény esetén biztosít pszichológust mind a gyermekeknek, mind a szülőknek, de gyógypedagógust, jogászt is tudunk ajánlani szükség esetén – mondta Regős Judit.

Támogatás a szülőknek

Július 31-től indul a bölcsődei díjtámogatást nyújtó EU-s pályázat, amely maximum havi 40 ezer forintig nyújt támogatást a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára. Érden egy gyermek egyhavi bölcsődei költsége 60 és 100 ezer forint között van. Természetesen ez függ attól, hogy milyen szakköröket, foglalkozásokat igényel még a szülő.

(Fotó: Förster Tamás)