A jövő nemzedékének záloga a fiatalság, "ezért a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügyünk – mondta Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára.

– Számunkra a sport nem csupán kevesek hobbija, a tanulás pedig nem kevesek kiváltsága", hanem egy mind fizikailag, mind szellemileg aktívabb fiatalság felnevelésének eszköze – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, Magyarország célja, hogy minél több olyan fiatalt neveljen, aki az élet szerteágazó területein meg tudja állni a helyét. Fontos célként jelölte meg azt is, hogy minél többen jussanak hozzá a versenyképes tudáshoz és tehetségfejlesztés lehetőségeihez.

– A tanulás sokszor küzdelem, a sport mindig az" – fogalmazott Bódis József oktatásért felelős államtitkár.

Az elismerést olyan diákok érdemelhették ki, akik köznevelési intézményben 5-8., illetve 9-13. évfolyamos tanulók voltak, vagy nappali tagozatos felsőoktatási intézmény hallgatói; 4,8-as, 4,7-es, illetve 4-es átlagot kellett elérniük a 2017/18-as tanévben, emellett sportáguk országos bajnokságán vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban kellett végezniük.