1. Éjjel is felkeltik a babát, hogy szopizzon

Sok szülő abból eredő félelméből, hogy ha a kicsi nem eszik eleget, nem gyarapszik megfelelően, éjszaka is felébreszti a gyermekét, hogy megszoptassa. Holott ez a félelem teljesen alaptalan. Megnyugodhatunk, ha egy kisbaba éhes, akkor sírni fog, akár éjjel van, akár nappal. Ha tehát vagyunk olyan szerencsések, hogy a gyermekünk átalussza az éjszakát, aggódás helyett inkább örüljünk neki és pihenjünk mi is.

2. Összetévesztik a bukást a hányással

A bukás és a hányás közötti legnagyobb különbség a gyakoriság, nem pedig a mennyiség. A bukás evés közben vagy közvetlenül utána történik és könnyedén beteríthet egy egész szobát, a hányás viszont 30-45 percenként megismétlődik etetéstől függetlenül.

3. Nem kezelik megfelelően a lázat

Gyakran a szülők, ha „melegnek érzik” a kicsit, elintézik a dolgot egy lázcsillapítóval, pedig egy csecsemő életének első három hónapjában a 38 °C feletti hőmérséklet életveszélyes is lehet, ezért hűteni kell a babát és azonnal hívni az orvost. Az újszülött szervezete ugyanis még nem képes arra, hogy önállóan leküzdjön egy vírust. Ez alól csak a védőoltás után 24 órával bekövetkező láz kivétel.

4. Minden apróságon aggódnak

Az újdonsült elsőgyermekes szülők nagyon gyakran felesleges dolgokon pánikolnak: túl sokat kakil a kicsi vagy túl keveset? Túl lassan hízik vagy túl gyorsan? Túl sokat böfizik vagy keveset? Túl sokat sír vagy nem eleget? Ismerősen hangzik? A baj ezzel az, hogy egyrészt a babára is átragad ez az állandó szorongás, másrészt saját magukat is megfosztják a kezdeti örömtől és spontaneitástól, amit az első év tartogat a család számára. Lazuljunk el egy kicsit, és élvezzük a babázást!

5. Túl sokat (vagy túl keveset) veszekednek a gyermek előtt

Már egy háromhónapos csecsemő is érzi a levegőben a feszültséget. Ha vitára, veszekedésre kerül a sor, mindig tegyük fel magunknak a kérdést: vajon mennyire lehet ez ijesztő a gyermekem számára? Vizsgáljuk meg a veszekedések gyakoriságát és intenzitását. Az apróbb nézeteltérések teljesen természetesek a legjobb házasságban is, ám ha mindketten elfojtjuk az érzelmeinket, az pontosan ugyanolyan káros, mint az állandó veszekedések.

Forrás: https://www.webmd.com

(fotó: Shutterstock)