A Futásról Nőknek összegyűjtött néhány módszert, amelyek segítenek kikapcsolni és lelassítani egy kicsit.

Énidő

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az énidő nem önzőség, szükség van rá az egészségünk megőrzése és a mindennapi harmónia megteremtése érdekében. Ilyenkor bármit csinálhatunk, ami kikapcsol: a rendszeres sport – a magyar nők 43%-a saját bevallása szerint a stresszmegelőzés miatt fut –, egy kellemes fürdő, egy nyugodt éttermi vacsora, egy kreatív hobbi vagy olvasás. A meditáció és a jóga az egyik legjobb módja a stressz és a szorongás feloldásának.

Tervezzük bele a heti feladataink közé a futóedzést vagy azt a dolgot, amit szívesen és örömmel csinálunk, és ragaszkodjunk ezekhez a programokhoz!

Feladatok priorizálása

Ha jól átláthatóan fel tudjuk sorakoztatni és képesek vagyunk súlyozni a tennivalóinkat, az sokat segíthet a stressz legyőzésében. Jegyezzük fel minden nap a feladatainkat, majd állítsunk fel egy prioritási sorrendet.

Az énidős tevékenységek valahol a lista elején szerepeljenek, és ragaszkodjunk hozzájuk. Nagyon fontos, hogy tudjuk elengedni azokat a tennivalókat, amelyek kevésbé fontosak vagy nem férnek bele az időnkbe.

Tudjunk nemet mondani!

Nehéz, de muszáj megtanulnunk nemet mondani azokra a dolgokra, melyek nem férnek bele az időnkbe. Felszabadító érzés lesz egy nem túl vonzó meghívásra vagy egy hirtelen beeső "azon nyomban kell" feladatra nemzet mondani. Lehetünk kedves és szeretetteljes emberek akkor is, ha nem vesszük magunkra mindenki más problémájának a megoldását.

Néha szakadjunk el a világhálótól!

Próbáljuk meg tudatosan használni a közösségi médiát: ameddig például el nem végzünk egy-egy munkahelyi feladatot vagy be nem fejezzük az aznapi futóedzést, tegyük el vagy fordítsd le a telefonunkat, kapcsoljuk ki a közösségi média hangjelzéseit, és koncentráljunk arra, amit csinálunk!

Töltsünk minél több időt a szabadban!

Ez az egyik legtöbbet hangoztatott tanács a stressz csökkentésére, de tényleg működik és nagyon fontos. Egy tanulmány szerint (2010, Barton-Pretty) a szabadban történő mozgás nyugtatóan hat, javítja a hangulatot, sőt, segíthet megelőzni a depressziót. Ráadásul a napfény hatására fokozódik a szervezetben a D-vitamin termelődése, amely szintén előnyösen befolyásolja a közérzetünket.

(fotó: Shutterstock)