Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 1/2 liter tej
  • 1 kg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek só
  • 0,5 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföl lel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
  2. A tésztát kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra.
  3. Forró, bő olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.

Extra tipp: A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.

(fotó: shutterstock)