Futni a gyermekünkkel is lehet. Amikor megszületik a kisbabánk, és szeretnénk futni akkor is, mikor otthon vagyunk vele, egy futó babakocsi szuper megoldás lehet, ha nem tudunk vagy nem akarunk a gyermekünk nélkül edzeni. A Futásról Nőknek blog írója elárulja, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, és a piacon található babakocsik közül is bemutatunk néhányat.

A babakocsi nem olcsó mulatság, a futó babakocsi pedig pláne nem, 70-250 ezer forint közötti árban szerezhető be. Mielőtt vadiúj darabot vásárolnánk, érdemes körülnézni, hiszen használtan jó állapotú, de az újnál jóval kedvezőbb árú babakocsihoz lehet hozzájutni.

Nehéz úgy döntést hozni a futócipő kapcsán is, hogy nem tudjuk kipróbálni a terméket élesben. Különleges lehetőség a futobabakocsikolcsonzo.hu oldalon, hogy napi, heti vagy havi használatra is kibérelhetünk 9 különböző típust. Ez segíthet eldönteni, hogy nekünk és a kicsinek tetszik-e ez a mozgásforma, és a típust is ki tudjuk választani. Lehetőség van Budapest vonzáskörzetében házhoz szállítást kérni, de érdemes személyesen átvenni a járgányt, mert a kölcsönző üzemeltetője és a Fuss Babakocsival Egyesület alapítója, Nyári Fruzsina segít a típusok közül választani.

Mik a jó futó babakocsi paraméterei?

  • 3 kerék: hogy a lehető legnagyobb stabilitást adja.
  • Nagy tengelytáv: a kerekek nagy tengelytávja tovább fokozza a stalibiltást.
  • Fix első kerék: a boltban lavírozva nagyon praktikus a bolygósítható kerék, de fontos, hogy a babakocsi kereke futás közben fixálva legyen, így egy kőről vagy faágról nem fog hirtelen új irányt venni a babakocsi.
  • Felfújható kerék: sokkal könnyebb lesz tőle a kocsi, mint a tömör kerekektől, viszont a hátránya, hogy bizony defektet is kaphatunk, akár egy biciklinél.
  • Nagy kerék: nem véletlenül van a terepjáróknak nagy kereke, sokkal jobban fogunk tudni futni egy igazán nagy kerekű kocsival.
  • Fékkel vagy karpánttal felszerelt: a fék azért kell, mert ha a nagy száguldozásban hirtelen meg kell állni, a karpánt pedig biztonsági funkciót lát el, azaz ha véletlenül kicsúszik a kezünkből a kormány, a kocsi így nem gurul el tőlünk.
  • Napellenző: hiszen hogyan megyünk haza, ha a nappal szembefordulva a babánk sztrájkol a szemébe sütő napsugarak miatt?
  • Megfelelő védelem: biztonsági öv és jó ülés. Mert ha bejön a közös futás, akkor nagyon sok órát fog eltölteni benne a baba, az öv pedig természetes védelmi eszköz! Egy sima séta során is mindig be kell csatolni a babát, futásnál ez fokozottan érvényes.
  • Lengéscsillapító: ha minden igyekezetünk ellenére ráhajtunk egy kőre vagy fadarabra, nem szerencsés, ha a kicsi legbékésebb álmából arra ébred, hogy huppan egyet a feje.
  • Állítható kormánytáv: futás közben általában hosszabbakat lépünk. Ha nem szeretnénk állandóan a kocsit rugdosni, érdemes átállítani futás közben nagyobb távolságúra a kormányt.

Thule Urban Glide 2

Nagy, 16 colos kerekei és a fejlett felfüggesztés segíti a könnyű irányíthatóságot, és a nagy kerekeknek hála akár a könnyed, erdei utakat is jól veszi a gép. A kerekek fixálhatóak, de a kocsi óriási előnye, hogy egy mozdulattal bolygósítható: ez a napi használhatóságát is segíti, így nem kell egy hétköznapi és egy futós kocsira külön beruházni.

Thule Glide Jogging

Az original, az „igazi” futó babakocsi a Thule-tól. Van rajta fék, karpánt, aszfaltra készült, vékony kerekű kocsi. Valószínűleg ez a Magyarországon legtöbbet látott futó babakocsi. A tolókar dőlésszöge állítható, így magasabb, alacsonyabb pozícióba is tehető. Könnyen összecsukható, az egész kocsi súlya 10 kilogramm.

Baby Jogger Summit X3

Erős, stabilitást adó kerekekkel rendelkezik. A kocsi egyik legnagyobb előnye, hogy akár 34 kilóig terhelhető, vagyis elég sokáig fogjuk tudni használni a gyerkőccel. Hátul 16 colos, elől pedig egy 12 colos kerék segíti a kocsi könnyebb irányíthatóságát. Magyarországon kevésbé ismert a márka, de külföldi webshopokból rendelve itthon is elérhető a típus.

Bob Ironman

Impozáns neve van Amerika kedvenc futó babakocsi márkájának. Az Ironman típus vékony kerekű, kifejezetten aszfaltos futáshoz szánt kocsi. Fix kerekei vannak, így hétköznapi használatra nem igazán alkalmas. 16 colos kerekei tökéletesek a futáshoz. A tolókaron elhelyezett fék segítségével a lejtőkön csökkenthetjük a kocsi sebességét.

A teljes cikket a futasrolnoknek.hu oldalon olvashatja el.

(fotók: shutterstock)