– Ötpontos támogatáscsomag lép életbe az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és felnőttek segítésére januártól – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta, hogy 4000 családban nevelnek ilyen betegséggel küzdő gyermeket. Az 2-es típusú cukorbetegségtől az 1-es típusú diabétesz abban különbözik, hogy az nem megelőzhető, és bármelyik családban előfordulhat, ami folyamatos készenlétet és komoly anyagi megterhelést jelent az érintettek számára, a betegség havi 60-100 ezer forint kiadást is jelenthet. Ezért is döntött a kormány az átfogó segítségnyújtás mellett.

Szólt arról is, hogy az 1-es típusú diabétesszel élők érdekében értékes munkát végző civil szervezeteket évről-évre 100 millió forintos pályázati forrással támogatják. A gyermekdiabétesz-centrumok fejlesztésére 500 millió forintot különített el a kormány azért, hogy az ország minden pontján a legmagasabb szintű ellátást kapják a cukorbetegséggel élő gyermekek.

Támogatási csomag a cukorbetegekért

Az államtitkár részletesen ismertette az intézkedéseket. Eszerint:

1. Indokolt esetben a szülők jogosultak lehetnek a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD), illetve az ápolási díjra. A pontrendszer alapján működő támogatást ennek megfelelően alakították át.

2. Jövő januártól a szöveti cukorszint mérésére szolgáló szenzort és a hozzá kapcsolódó távadót normatív alapon támogatja majd a társadalombiztosítás, erre jelenleg méltányossági alapon van csak lehetőség. A gyermekek és nappali tagozatos hallgatók számára 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos lesz a támogatás.

3. Az inzulinpumpa és a hozzá tartozó alkatrészek szintén a 98 százalékos támogatotti körbe tartoznak majd, és szintén támogatni fogja a tb a ketoacidózis mérőkészüléket és tesztcsíkokat, ha azokat gyermekek számára vásárolják. Erre a nappali középiskolába járó fiatalok is jogosultak lesznek 24 éves korig.

4. Megteremtik a feltételét annak, hogy azok az óvodába és iskolába járó cukorbeteg gyermekek, akiknek ellátásához szüleik folyamatos segítségére van szükség, együtt tanulhassanak teljesen egészséges társaikkal és részt vehessenek a közétkeztetésben diétájuk megtartása mellett. Megteremtik a garanciákat a köznevelésben is arra, hogy ne érje hátrány őket az óvodában és az iskolában sem. A táborozási és sportolási lehetőségeiket szintén fejlesztik.

5. A gyermekdiabétesz centrumok fejlesztésére 500 millió forintos pályázatot írnak ki, a cukorbeteg gyermekeket támogató civil szervezetek pedig évente 100 millió forintra pályázhatnak.

Alapvető fontosságú az eszközök használata

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az 1-es típusú cukorbetegek és a cisztás fibrózisban szenvedők számára alapvető kérdés az anyagcsereszint karbantartása. Ehhez technikai tudásra és készülékekre is szükség van. Mint mondta, az inzulin biztosítása jelenleg is ingyenes, az eszközök megvásárlása pedig januártól lesz könnyebb, olcsóbb, egyszerűbb. A drága szenzorok megvásárlását 2018-ban 150 millió forinttal támogatta az állam, 408 ember jutott hozzá egyedi méltányosággal, háromnegyedük 18 év alatti volt. 2020 január elsejétől már orvosi recept alapján juthatnak hozzá az érintettek.

A gyermekek szüleinek hathavonta 5608 forintot kell majd az eszközért fizetniük, a felnőttek pedig akkor lesznek rá jogosultak, ha legalább 3 havonta túl alacsony, vagy túl magas vércukorszintet mérnek, vagyis inzulinterápiával sem sikerül elérniük az ideális állapotot. A milliós értékű távadóhoz gyermekek esetében kétévente 3810 forintért juthatnak hozzá a szülők.

Tágabb jogosultság a családtagoknak

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a GYOD-dal és az ápolási díjjal összefüggésben megjegyezte, hogy ezek összege 2022-ig fokozatosan emelkedik, a GYOD mértéke 2022-ra eléri a minimálbér szintjét. A jogosultsági szempontrendszer is bővül úgy, hogy azok, akik 1-es típusú diabéteszesek, vagy ilyen hozzátartozójukat ápolják, jogosultak lesznek valamelyik támogatásra. Az év elején egyébként 50 600-an, novemberben pedig már 52 900-an vették igénybe a GYOD-ot.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy azok, akiknek korábban elutasították az ápolási díj kérelmét, januárban újra igényelhetik a támogatást. Ők visszamenőleg, folytatólagosan igénybe vehetik azt, ha cukorbeteg hozzátartozójukat gondozzák.