Súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék, valamint a szója, de bizonyos gyógyszerek, ritkábban rovarméreg, főként darázscsípés is előidézheti, sőt az is előfordulhat, hogy a tünetek okát nem sikerül feltárni.

Az anafilaxiás sokkot a ritka betegségek közé sorolják, ezért csak kevesen tudják, hogy az egyebek mellett kiütésekkel, fulladással, hányással, vérnyomáseséssel járó roham esetén mit kell tennie egy laikusnak. A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényén, az Elsősegélynyújtás a családban elnevezésű programon kiscsoportos foglalkozás keretében az egyetem orvosai gyakorlati segítséget nyújtanak a betegség felismeréséhez, és ismertetik azt a 3-5 pontos teendő listát, ami ilyenkor akár életet is menthet. A kezdetben enyhének tűnő tünetek ugyanis gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés is leállhat.

A félórás kiscsoportos foglalkozások során a szakemberek megmutatják a tünetek súlyosbodását megelőző önbelövő adrenalin injekció szakszerű alkalmazását is.

Lesz újraélesztés tanfolyam, a látogatók elsajátíthatják az életmentés technikáját, valamint a defibrillátor használatát.

Az érdeklődők megtudhatják, hogy mi a sürgősségi osztályok szerepe, feladata, és mikor kell ezt az ellátási formát választani.

Előadás keretében lesz szó a gyermekkori vészhelyzetekről. A szakemberek elmagyarázzak, mely tünetek utalnak komoly betegségekre, és melyek azok, melyek miatt nem érdemes aggódni. A témához kapcsolódóan, de külön előadás keretében beszélnek majd a friss szülők egyik leggyakoribb félelméről, a gyermekkori hasfájásról.

A rendezvény helyszíne: Az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika két épülete (1083 Budapest, Bókay János utca 53. és 1083 Budapest, Bókay János utca 54.)

Időpont: 2019. november 9. 10:00 – 16:30

A program mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a semmelweis.hu/250 oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva lehet.

(Fotó: Shutterstock)