Az újraélesztés technikáit – elméletileg – sokan ismerik, mégis kevesen mernék alkalmazni; a korábbi évek statisztikái szerint Magyarországon 1000 emberből mindössze 17-en nyilatkozták azt, hogy szükség esetén képesek lennének az újraélesztés gyakorlati kivitelezésére.

Magyarországon évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. A halálozások több mint kétharmada megelőzhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai szerint.

Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a nyugati országokkal ellentétben hazánkban nem kap kiemelt szerepet az újraélesztés technikáinak minél szélesebb körű megismertetése.

Ezen szeretne változtatni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete vadonatúj eszközével, a „First Aid Game”-mel. Az eszköz lényege, hogy a tantermi keretekből kilépve játékosabb formában, a szórakozás oldaláról közelíti meg ezt a témát.

A First Aid Game egy olyan különleges flipper, ami csak akkor enged hozzáférést a játéktérhez, ha a játékos elsajátította az elsősegélynyújtás legelemibb fogásait. Mindezt a flipper tetejére rögzített ambufantomon keresztül teheti meg; ha sikeres az újraélesztés, a játékos előtt megnyílik a gép tematikus játéktere, és megkapja megérdemelt jutalmát: kezdődhet a megérdemelt játék.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet „First Aid Game” flipperével rendezvényeken, iskolai programokon hetente akár 5-600 fő is elsajátíthatja, gyakorolhatja az újraélesztés fortélyait.