Két gyermekem van. Az elsőnél teljesen beszippantott a „bababiznisz”, a másodiknál már jóval okosabb voltam, több tapasztalattal, több anyuka ismerőssel vágtam neki a babakelengye vásárlásához. Ma már jókat nevetünk azon, mi mindenre adtam ki pénzt – amikről azt hittem, nem élhet nélküle a gyermekem –, teljesen feleslegesen. Természetesen minden gyermek más, eltérőek az igényeik is. Épp ezért az alábbi kelengyelista eléggé rendhagyó: inkább arra összpontosít, hogy a napjainkban népszerű babaápolási termékek milyen helyzetekben és kiknek lehetnek hasznosak.

Babakocsi, mózeskosár

Kell a mózeskosár vagy elég az autósülést a babakocsivázra pattintani? A mózeskosarat nem használjuk túl sokáig, mert 6 hónapos kor után egyszerűen nem biztonságos, ráadásul ma már sok olyan sportkocsit lehet kapni, amelyiknek vízszintesig dönthető az ülése. A nyári babáknak mégis érdemes megvenni, mert a mózeskosár jóval levegősebb. A mózes mellett szól, hogy ha utazunk a kicsivel, nem kell azonnal beruházni egy utazóágyra, hiszen a kosarat használhatjuk ágyként is az első hónapokban.

Hordozókendő, csatos hordozó

Vegyen! A nyári hónapokban ugyan kínszenvedés, de még akkor is jó szolgálatot tehet a baba megnyugtatására. A széles terpesz pedig külön hasznos a csípőízületeknek. Később egyszerűbb vele a kirándulás, a vásárlás (a két kezünket végre használni is tudjuk). Nem fogjuk elkényeztetni sem a babát a hordozó használatával, csupán a természetes igényeit elégítjük ki.

Utazóágy

Ha van mózeskosár a babakocsin, elég a gyermek 6 hónapos korában beszerezni egyet, és valóban csak akkor, ha viszonylag sokat utazunk.

Rezgő pihenőszék

Ezzel érdemes várni, amíg látjuk, mennyire nyugtatható a baba más módszerekkel. Ha jól elvan a kicsi az ágyában vagy a babakocsiban, akkor ez felesleges kiadás.

Bölcsőhinta

Kihagyható a listáról, bár tény, hogy a hintáztatás nemcsak megnyugtatja a kicsit, de nagyon jó hatással van az idegrendszer fejlődésére is, főleg, ha használat közben énekelünk, mondókázunk a babának. Ráadásul egyes típusok 15 kilót is elbírnak.

Cumisüveg

Akár szoptatunk, akár nem szoptatunk, elég 2, lehetőleg az önmagát sterilizáló fajtából.

Cumi

Úgyis megvesszük, mert cuki. Igaz, ezt is ráérünk a baba születése után beszerezni, hiszen az újszülött magától nem fogja követelni a cumiját.

Cumisüveg-melegítő, sterilizáló, bébiétel készítő „sokazegyben” csodagép

Megvettem. Jelentem: 2x használtam, akkor is csak azért, hogy a férjem lássa, használatban van a szerkezet. Ugyanakkor, ha valaki egyébként is használna rendszeresen pároló és turmixgépet, nem elvetendő gondolat egy ilyen ezermester beszerzése.

Sterilizáló

A mikróban használható darab tényleg hasznos, de csak a mellszívó sterilizálásához. A többihez megteszi a már fentebb említett önmagát sterilizáló cumisüveg, amibe belefér az orrszívó porszívó és a cumi is.

Elektromos mellszívó

Nem szükséges még a babavárás alatt megvenni. Próbálkozzunk a jóval olcsóbb kézi mellszívóval, és ha az nem válik be, akkor szerezzük be az elektromos verziót.

Kiságy

Érdemes olyat venni, amit később kisgyerekággyá alakíthatunk. A kezdetekben tehetünk bele babafészket, hogy ne vesszen el benne az újszülött.

Légzésfigyelő, bébiőr

Mindkettő kell. Ne ezeken spóroljunk, mert gyermekünk biztonságát szolgálja mindkét eszköz.

Járóka, babakarám

Bőven ráérünk akkor megvenni, amikor a baba kúszni, mászni kezd.

Pelenkázó

A pelenkázó kényelmes megoldás, főleg, ha császárral szült az anyuka (nem kell kicsavarodva görnyedni az ágy felett pelenkázás közben). Viszont, ha már pelenkázó, akkor a későbbiekben komóddá alakítható változat a praktikus. Egyébként pedig bőven megteszi a pelenkázó alátét, hogy védjük az ágyat a „balesetektől”.

Kiskád állvánnyal

Az első gyermeknél jól jön az állványos kiskád. Biztonságérzetet ad a kezdő anyukának. Ha úgy alakul, hogy császárral szüljük meg a babát, szintén kényelmesebb ez a megoldás. Természetesen helyfüggő is, mekkora a hely a szobában vagy a fürdőszobában. Vásárlásnál gondoljuk végig, hol tudjuk tárolni az összecsukott állványt.

Amit viszont biztosan ne vegyünk babakelengyének:

  • popsitörlő melegítő,
  • játékok (hoznak a rokonok eleget),
  • babacipő (nem összekeverendő a kocsicipővel),
  • borostyán nyaklánc,
  • anya szívdobogását utánzó projektoros alvótárs,
  • szoptatós fotel (hacsak nincs extra hely, amit ki kell tölteni valamivel),
  • tápszeradagoló (a tápszer tartozéka az adagolókanál),
  • babamérleg (béreljünk a védőnőtől).